BLEYS BAKVERK

Mjuk pepparkaka
 H

älsade på hos mormor idag på hennes åldersdomshem i Björklinge utanför Uppsala. Efter det blev det en tur till årets första julmarknad som anordnades av Lions i Björklinge hembygdsgård. Älskar att få komma till Björklinge och grannbyn Skuttunge(SÅ gulligt namn)! Det är där mamma är uppväxt och många sommarlov och jular spenderats där så man känner sig verkligen som hemma. På julmarknaden var det så många man stötte på som man inte träffat på länge så var superskoj att få prata med dem alla.

Hade med mig en mjuk pepparkaka med lingon till mormor som jag hittade i hennes egna recepturklipp som jag fått överta. Gjorde bara om receptet för att passa en 1,5 literform. Var från början för 2 liter men är inte så vanligt att man har en sån hemma kanske. Här får ni receptet:

Mjuk pepparkaka

100 g smör

2 ägg

2 dl(180 g) socker

0,75 msk kanel

0,75 msk Ingefära

0,75 msk nejlika

1 dl lingonsylt

1 dl yoghurt

3,4(200 g) dl vetemjöl

1. Smält smöret och låt svalna

2. Visp socker och ägg pösigt

3. Tillsätt lingonsylt och yoghurt

4. Blanda mjölet med bikarbonat och kryddor och sikta i detta.

5. Häll i smord och bröad form(gärna med mandelspån) på 1,5 l och grädda ca 60 min i 175 grader Glasyr

Blanda 2 dl florsocker med lite citron och en skvätt vatten till en lagom konsistens Häll över den avsvalnade kakan och garnera med Tranbär