BLEYS BAKVERK

Päronpaj i miniformat
För några veckor sedan var jag på loppis på Karlaplan och hittade ett gäng små och väl använda pajformar. Fick alla för 30 spänn vilket jag tycker var ett riktigt kap! Jag håller alltid ögonen öppna efter bakgrejer när jag är på loppis. Får gärna vara gammalt och slitet så man riktigt känner hur de har använts genom generationer.
Nu hade jag ett gäng päron hemma samtidigt som jag var riktigt sugen på att testa mina nya formar. Det fick bli päronpaj. Perfekt nu när bärsäsongen börjar gå mot sitt slut för att ge plats för äpplen, päron, plommon, persikor och andra goda frukter. 
 
Päron- och pecanpaj
ca 6 st småpajer
Mördeg
90 g vetemjöl
65 g smör
25 g florsocker
ca 15 g äggula 
1. Sätt ugnen på 180 grader
2. Blanda allt till mördegen och lägg i kylen ca 30 min
3. Kavla ut ca 2 mm och ta ut rundlar med ett mått
4. Fodra formarna, picka botten och ställ i frysen ca 30 min
5. Förgrädda sedan pajskalen i ca 10 min
Fyllning
50 g mandelmjöl
50 g rumsvarmt smör
15 g muscovadosocker
1 bittermandel
1,5 msk amaretto
55 g socker
1 ägg
några pecannötter
2 små päron
1. Vispa ihop smör, mandelmjöl, riven bittermandel, amaretto och socker fluffigt. Tillsätt ägget och vispa lite till
2. Fyll de förgräddade skalen med mandelkrämen
3. Hacka pecannötter och strö över mandelkrämen
4. Skiva päronen tunt och lägg i ett fint mönster ovanpå
5. Grädda i ca 20 min tills krämen fått färg