BLEYS BAKVERK

Nyårsdessert 2018
Så var vi framme vid årets absolut sista dag. Hos mig blir det en liten middag med två nära vänner som kommer över och sedan blir det Nyårstal på Skansen. Jag har aldrig varit på det förut men tänkt länge att det vore kul att gå dit någon gång.
Har funderat mycket på desserten inför kvällen då det finns en miljon grejer att välja på. Men så kom jag på att jag ju lade in massa småpäron i höstas som har stått i mitt skafferi. Var tvungen att öppna burken och testa hur de smakade eller om de blivit förstörda. De var helt underbart goda så blev ett giviet kort i min nyårsdessert. Tillbehören fick bli saffransbrownie, punchparfait, salt kolasås, maräng och pistachnötter. Punchparfaiten var första gången jag testade och den var bara helt fantastikt god. En ny favorit i desserväg hos mig tror jag.
Punchparfait
6 äggulor
3 dl socker
1 dl punsch
6 dl vispgrädde
60 g mörk choklad
1. Vispa äggulor och socker fluffigt
2. Blanda ner punschen
3. Vispa grädde fluffigt
4. Vänd ihop äggulevispet med grädden
5. Hacka chokladen och blanda ner. Häll smeten i en form som rymmer ca 2 liter eller frys ner i portionsformar
6. Ta ut formen ur frysen ca 10-15 min innan servering
Maräng med lingonpulver
80 g äggvita
10 g citronsaft
80 g strösocker
80 g florsocker
1. Sätt på ugnen på 90 grader varmluft
2. Vispa äggvita med citronsaft till ett skum.
3. Tillsätt sockret i några omgångar med lite i taget till en fin maräng.
4. Sikta ner florsockret och vänd in i marängen
5. Spritsa ut långa stänger, strö på lingonpulver och grädda ca 45-60 min . Du kan känna så den släpper från pappret, då borde den vara klar. Du kan låta maränngen eftertorka i ugnen när du har stängt av den.
Saffransbrownie
150 g smör
1 påse saffran + 1 msk rom + 1 tsk socker
200 g socker (2 dl)
80 g vit choklad
1 msk vaniljsocker
170 g mjöl (knappt 3 dl)
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 ägg
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Lägg saffranet i rom och socker och låt dra minst 15 min
3. Klä en liten långpanna ca 20x30 cm med bakplåtspapper
4. Smält smöret ihop med den vita chokladen försiktigt på låg värme och tillsätt saffransblandningen
5. Rör ihop socker, vaniljsocker, mjöl och bakpulver i en bunke.
6. Rör ner saffranssmöret
7. Rör ner äggen ett i taget och till sist mjölken
8. Rör till jämn smet och häll i formen
9. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter
Salt kolasås
220 gram socker
1 dl vatten
2,5 dl grädde
140 gram smör
1 tsk salt
1. Koka socker och vatten tills gyllenbrunt(ca 170-175 grader)
2. Dra bort från plattan och tillsätt grädde lite i taget. Rör hela tiden så sockret inte klumpar hop sig. Koka till 115 grader (ca 10 min). Vill du ha lite mer rinnande sås kan du koka lite kortare tid bara.
3. Rör ner smöret och blanda i saltet
Servera med Pistachnötter och inkokta päron