BLEYS BAKVERK

Vaniljbullar och Skokloster
Var uppe med tuppen idag för att baka av några bullar innan jag åkte med familjen på utflyk till Skokloster. Degen fick jäsa i kylen under natten så att jag bara skulle behöva baka ut bullarna och grädda på morgonen. Fyllning består enbart av kyl- och frysrester i form av vaniljkräm, mandelkräm (mazarinfyllning) och rabarbersylt. Har ett bra recept på vetedeg som jag alltid gör när jag bakar bullar. Det kommer här:
40 g jäst
500 g mjölk (30 grader, kalljäser du under natten kan du använda kall degvätska)
1,5 tsk kardemummakärnor
130 g socker
180 g smör
1 tsk salt
1 ägg
900 g vetemjöl special
  1. Smula jästen i en bunke och häll mjölken över jästen, tillsätt hälften lite av sockret, mortlad kardemumma, ägget och 300 g mjöl

  2. Kör i maskin i 5 min och låt sedan jäsa i 15 min

  3. Tillsätt salt, resten av sockret, nästan allt mjöl och sist rumsvarmt smör

  4. Kör ca 10-15 min i maskin(degen ska vara så elastisk att du kan dra ut den så tunt att ljuset sipprar igenom)

  5. Låt jäsa 20 min (alternativt sätter du in den i kylen under natten)

  6. Dela upp degen i ca 14 bitar á 50 g. Rundriv bullarna och låt jästa ytterligare 45 min(till dubbel strolek). Har du haft den i kylen under natten kan de behöva jäsa längre än så.

  7. Spritsa ner en klick valfri fyllning i mitten(jag använde vaniljkräm/rabarbersylt i hälften och mandelkräm/rabarberkräm i hälften)
  8. Grädda i 250 grader varmluft i 8 min. Om ugnen gräddar ojämt är det bra att vända på plåten efter halva tiden.

  9. Pensla med smör och doppa i socker
Fyllningen kan man freestyla lite med men här kommer några idéer:
Rabarberkräm:
Koka upp hälften lika delar jorgubbar, socker och rabarber (ex 100 g av varje). Evetuellt kan man behöva ta lite mer socker än så. Koka till ca 104-105 grader för en lagom fast kräm.
Mazarinmassa
100 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
1 ägg
Riv mandelmassan och rör ihop till en slät kräm
Vaniljkräm
250 g mjölk
40 g äggula (ca 2 st)
100 g socker (ca 1 dl)
 
25 g maizena (ca 3 msk)
20 g smör
0,5 vaniljstång
  1. Rör ihop maizena och äggula
  2. Värm mjölk med vaniljstång. Dra från plattan och låt stå ett par minuter.
  3. Häll mjölken över ägguleblandnignen under kraftig vispning och ha tillbaka i kastrullen. Låt sjuda några minuter till en tjock kräm. Plocka upp vaniljstången. Häll upp i en bunke och tillsätt smöret.