BLEYS BAKVERK

Avsnitt 6 - Cremè Brulée
Den här inspelningsdagen är det faktiskt mors dag så vi överraskar vår fantastiska HSB-mamma Erica med ett kort. Erica tog hand om oss under hela inspelningstiden. Höll koll på tiden, sa till oss var och när vi skulle vara på plats, skjutsade oss, gav oss dextrosol när orken var slut etc. Hon var grym helt enkelt.
Inför dagens utmaning är jag sjukt laddad. Desserter är min grej men jag vet att det kommer bli stressigt. Har många moment som ska hinnas med på 2 timmar. Detta får jag vekrligen känna på när tävlingen är igång. När det är 30 min kvar kommer Johan Ö till mig och börjar räkna upp alla moment jag har kvar. Vi kommer fram till 7 st. haha. Hur ska det här sluta alltså. När jag tillslut tror att jag är kvar kommer Johan fram till mig igen och kikar ner på min bänk och nickar lite mot en ensam odekorerad form som står kvar. Den hade jag ju helt missat! I sista sekund lyckas jag få fram alla 12 desserter och jag känner mig nöjd. Men tyvärr så verka Johan och Birgitta inte alls gilla det jag gjort och för försa gången i programmet blir ja riktigt ledsen efter min bedömning. Jag lyckas knipa ihop genom synken men efter så kommer tårarna. Men alla deltagare är så gulliga tröstar vilket får mig att ladda om till tekniska.
Som tekniskt utmaning ska vi baka en Charlotte Ruse. Jag vet ungefär vad en Charlotte är men aldrig hört namnet Charlotte Ruse. När jag börjar läsa beskrivningen tror jag ändå att jag förstår vad det är för tårta de menar. Den har jag i alla fall sett förut men inte smakat. Alla moment rullar på bra och jag kommer tvåa efter Anna-Karin som tar hem segern. Det blir tyvärr Ammna som får lämna oss idag. Ammna har verkligen varit en glädjespridare så jättetråkigt att hon får lämna oss.
 
 
Crème brûlée
Till 12 portioner
12 äggulor
2 vaniljstång
560 g grädde (5,6 dl)
400 g mjölk
160 g socker (1,5 dl)
Rivet skal av 0,5 citron
2 msk torkad lavendel
Strösocker till täcket
 
1. Sätt ugnen på 150°
2. Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljstång, vaniljfrön och lavendel. Låt dra 5 min
3. Vispa upp äggulorna lätt
4. Ta upp vaniljstången och häll den heta gräddmjölken över gulorna, lite i taget under kraftig omrörning.
5. Skumma av smeten
6. Häll upp i portionsformar och ställ i en ugnsform med höga kanter. Fyll formen med vatten så att de är täckta nästan ända upp till kanten. Har du en bra varmluftsugn ebehövs inget vattenbad.
7. Ställ in formen mitt i ugnen i 70 minuter.
8. Ställ kallt en stund
9. Strö över ett tung lager socker överst och bränn i ugn med grillvärme 250 grader i 5 min. Ha ugnsluckan lite öppen när du gör detta
 
Yuzucurd
60 g Yuzusaft
65 g ägg (3 gulor)
85 g socker
30 g smör
1. Värm yuzusaft, zest, ägg och socker till 83 grader
2. Sila och lägg i en klick smör
3. Lägg i spritspåse och ställ i kylen
4. Spritsa ut på bruléen
 
Madeleinekaka
55 g smör
70 g vetemjöl
0,5 tsk g bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
50 g ägg (ca 1 st)
35 g socker
10 g honung Rivet skal av halv citron
1. Ugn 200 (grädda när bruléerna är klara)
2. Bryn smöret i en kastrull
3. Blanda mjöl och bakpulver
4. Blanda ägg socker och vanilj
5. Tillsätt mjölblandningen
6. Rör ner smöret lite i taget och sist citronzest
7. Häll upp i småformar
8. Grädda 8 min
 
Svartvinbärsmaräng
37 g äggvita
5 g citronsaft
8 g vatten
15 g svartvinbärssaft
75 g socker
1. Vispa äggvita och citron och till ett skum
2. Koka vatten, saft och socker till 122 grader
3. Häll sockerlagen över äggvitan och vispa tills den är kall
4. Spritsa ut en klick på desserten och bränn av
 
Garnityr
Atsinakrasse(svårt att få tag på)