BLEYS BAKVERK

Vegansk Chokladmoussetårta
För några veckor sedan fick jag förfrågan från en kollega om att göra en vegansk tårta. Hade länge tänkt att jag skulle testa att baka vegansk så jag antog utmaningen. Hade aldrig tidigare testat det så började google runt efteter alla möjliga tips och trix från vana veganbagare. Tillslut när jag hade tillräckligt mycket kött på benen satte jag igång. Det blev chokladbottnar, chokladmousse, rårörda hallon och marängsmörkräm med hallonsmak. Dekorerad med maränger och chokladsås. Gjorde även en lite provtårta bredvid för att testa hur det blev pch blev faktiskt positivt överraksad av smaken.
Kollegan blev mycket nöjd och hälsade att den hade gjort succe på kalaset och att man knappt inte kände att den var vegansk. Vilket betyg! Så roligt! Kan definitvt tänka mig fler veganbak framöver :)
Tips är att påbörja tårtan ett tag innan den ska ätas. Bottnarna och fyllningen behöver gärna sätta sig under natten. Du behöver heller inte göra både maränger och chokladsås som dekoration. Antingen gör du något av det eller skippar det helt. 
Vegansk choklad och hallontårta
Veganska marängsmörkräm

150 g (1 1/2 dl) kikärtsspad

280 g mjölkfritt margarin

1 1/2 dl strösocker

200 g(dryg 3 dl) florsocker

2 tsk vaniljsocker

ca 60 g hallonpuré

  1. Värm bönspadet tillsammans med strösockret till ca 65 grader. Sockret ska lösa sig helt.

  2. Vispa bönspadet i hushållsassistent på medelhastighet tills det kallnat och bildat en fast och fluffig maräng.

  3. Tillsätt sedan margarinet lite i taget under fortsatt vispning. Smörkrämen kommer att skära sig, men fortsätt vispa tills smörkrämen är slät igen.

  4. Tillsätt vaniljsockret och hälften av florsockret. Vispa till en slät smörkräm. På slutet kan du öka hastigheten

  5. Tillsätt sedan hallonpurén lite i taget under fortsatt vispning. Slutligen tillsätter du resten av florsockret eller tills du tycker det blir lagom sött.

Krämen håller sig bra i rumstemperatur. Ställer du den i kylen får du låta den bli rumsvarm och vispas upp igen när du ska använda den.

Chokladbottnar

till en form ca 18-20 cm, dela i 3 delar

240 g (4 dl) vetemjöl

270 g(3 dl) strösocker

2 tsk bakpulver

44 g (1 dl) kakao

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

180 g (2 dl) neutral olja (ex rapsolja eller solrosolja)

2 dl varmt kaffe

1 dl vegansk grädde(finns fler olika varianter men tror alla funkar)

2 tsk vitvinsvinäger/äppelcidervinäger

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke

  2. Tillsätt olja, grädde och sist varmt kaffe och rör ihop till en jämn smet

  3. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform. Smörj kanterna med lite olja eller margarin och pudra med kakao

  4. Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 160 grader i ca 40-50 minuter. Känn med en sticka att den är klar

Vegansk chokladmousse

200 g mörk choklad (jag använder Odense 55% kakao)

5 dl Aito oat for wipping(men går säkert bra med annan vegansk grädde)

2 msk kakao

2 msk florsocker

1 tsk vaniljsocker

1. Finhacka chokladen och häll över till en skål.

2. Koka upp grädden och häll över chokladen. Låt stå någon minut innan du rör om tills chokladen har smält.

3. Tillsätt resten av ingredienserna och låt svalna helt i kylen.

4. Vispa smeten fluffig och skeda ut moussen i små glas.

Rårörda hallon

ca 100 g hallon

flosocker efter smak

Chokladsås

20 g (0,5 dl) kakao

90 g (1 dl) socker

125 g vatten

en nypasalt

Koka ihop allt och låt sjuda under omrörning ca 10-15 min till en ganska trögflytande konsisten. Om du har en pipflaska så häl upp i den.

 Veganska maränger

140 g kikärtsspad (från en 400 gram burk)

135 g (1,5 dl) strösocker

1/2 tsk vaniljpulver

tsk citronsaft

Gör så här:

1. Sila bort spadet från kikärtorna ner i en bunke. ärtorna kan du frysa in och ha i salader eller till hummus.

2. Vispa spadet tillsammasn med citronsaft tills det blir ett tjockt vitt och fast skum.

3. Tillsätt vaniljpulver och sockret medan du fortsätter att vispa. Fortsätt vispa tills smeten bildar toppar. När du kan hålla bunken upp och ner utan att det rinner ut är det klart.

5. Fyll en spritspåse med marängsmet och spritsa ut maränger på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 125 grader i cirka 75-90 minuter beroende på hur sora du gör dem.

Montering

1. Lägg plastoflie i formen du gjorde tårtan i. Lägg i första botten.

2. Spritsa ut en ring med chokladmousse. Lägg råröda hallon i mitten och spritsa sedan ut chokladmoussen över hallonen.

3. Lägg på nästa lager och upprepa proceduren Du kommer nog få både hallon och chokladmousse över. Detta kan du använda till en liten dessert :)

4. Lägg på sista botten och ställ sedan tårtan kallt några timmar så den hinner sätta sig(gärna till nästa dag). Du kan också frysa in den efter detta moment och ta fram den och bara stryka på smörkräm sedan.

5. Styrk ut lite av smörkrämen väldigt tunnt och ställ in i kylen(detta moment är för att samla upp alla smulor och göra tårtan slät.

6. Ta ut tårtan och strö på ett tjockare lager smörkräm. Spritsa evetuellt lite toppar på tårtan

7. Avsluta med att dekorera med chokladsås, maränger och t.e.x pistachnötter