BLEYS BAKVERK

Oreocheesecake
Cheesecake är ju ett bakverk som verkligen går att variera i oändlighet. I den här varianten använde jag Oreos Strawberry cheesecake som jag fick med i Kökets box. Gillar du cheesecake kommer du verkligen tycka om den här! Jag förgräddade inte pajskalet men skulle nog rekommendera att man gör det. Tror den blir ännu godare med lite krispigare botten. Björnbären plockade jag hos mina föräldrar och det passade riktigt bra till med något lite syrlig till.
Oreo Cheesecake
Skal
25 oreokakor
55 g smör
  1. Mixa Kakor och smält smör i en matberedare
  2. Tryck ut i en springform ca 24 cm i diameter.
  3. Grädda i 200 grader ca 8-10 min (man kan hoppa att förgrädda botten)
Fyllning

900 g creme cheese

200 g (drygt 2 dl) socker

180 g gräddfil

1 tsk vaniljextrakt eller vanilsocker

4 stora ägg

15 oreokakor

Chokladganache

225 g mörk choklad (Marabous mörka tycker jag är bra)

120 g grädde

  1. Vispa socker och creme cheese
  2. Tillsätt gräddfil och vanilj och vispa lite till
  3. Tillsätt äggen ett i taget och vispa i mellan. Vispa så lite som möjligt för att undvika att cheesecaken spricker i ugnen.
  4. Bryt oreokexen i bitar och vänd ner.
  5. Häll fyllningen över den förgräddade botten
  6. Klä in formen i folie och ställ den på en ugnsplåt. Fyll upp med vatten en bit upp på formen.
  7. Sätt in i ugnen på 200 grader men sänk direkt till 150. Grädda ca 45-50 min. Cheesecaken ska vara lite dallrig i mitten. Stäng av ugnen och låte den stå kvar ca 30 min. Ta ut och låt svalna i rumstemperatur.
Ganache
 
  1. Koka upp grädden och häll över hackad choklad. Vänta 30 s och rör sedan till en slät ganache.
  2. Häll över ganachen när cheesecaken har svalnat. Sätt in i kyl, gärna under natten.