BLEYS BAKVERK

Amarettocheesecake med körsbär
Den här cheesecaken hade jag med till jobbet och den fick högsta betyg. Körsbär och amaretto går ju så bra ihop! Jag testade även att byta ut den traditionella botten på digestivekex mot en mix av mandel och fröer. På så sätt kan man även göra den helt glutenfri om man också byter ut mjölet till miazena. Testa att göra den i helgen!
Cheesecake med körsbärsrippel och mandelcrispbotten
Botten
60 g (ca 1 dl) mandel
30 g cornflakes
40 g pumpafrön(naturella)
1 tsk vaniljsocker
12 g (2 msk) kokosflingor
75 g (0,5 dl) sirap
30 g smör
10 g (1 msk) farinsocker
1 krm salt
1. Mixa ihop mandel, pumpafrön och cornflakes i en matberedare. Blanda med resterande ingredienser
2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform ca 24 cm i diameter. Smöra kanterna och pudra med lite maizena. Tryck ut den smuliga blandningen i formen
3. Grädda i 180 grader varmluftsugn( eller 200 grader vanlig ugn) ca 8-10 min, tills botten fått fin färg
4. Låt svalna
Körsbärsswirl
225 g körsbär (ska bli 130 g körsbärspuré)
45 g strösocker (0,5 dl)
20 g vatten (0,5 dl)
1 tsk citronsaft
12 g (1,5 msk) maizena
12 g vatten
1. Koka upp körsbären, mixa med stavmixer och passera genom en sil
2. Blanda maizena och 12 g vatten i en liten skål.
3. Blanda ihop körsbärspurén med strösocker, 50 g vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp och blanda i maizenablandningen och låt koka under omrörning i 2-3 minuter tills du har en fin kräm. Häll över krämen i en skål och låt svalna helt.
Cheesecakefyllning
510 g cream cheese, rumstempererad
158 g socker
18 g (ca 2 msk) mjöl (eller maizena)
3 ägg, rumstempererade
172 g Gräddfil, rumstempererad
1,5 Bittermandel
55 g Amarettolikör
1. Klä in formen med folie och ställ i en liten ugnsform på ett galler i ugnen. Fyll på med varmt vatten.
2. Sänk värmen till 120 grader
3. Blanda creme cheese, socker och mjöl (eller maizena) med en elvisp till en slät blandning. Vispa på låg hastighet och så lite som möjligt för att undvika att få in luftbubblor i smeten vilket kan orsaka sprickor.
4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa i mellan.
5. Tillsätt gräddfil, bittermandel och amarettolikör. Rör ihop med en slickepott
6. Häll smeten över den förbakade botten
7. Dunka formarna lite lätt mot bänken för att få ut luftbubblor.
8. Ringla över hälften av körsbärkrämen och dra med en potatissticka till ett fint mönster. Resten kan du frysa in och spara till ett annat tillfälle. Eller ät som en kräm med mjölk till.
9. Baka i ca 75 min. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten.
10. Stäng av ugnen och lämna cheesecaken i ugnen i ca 10 min
11. Öppna ugnsluckan en aning(sätt en träslev mellan luckan och ugnen) och låt cheesecaken stå kvar ytterligare 30 min tills den stannat. Man vill kyla ner cheesecaken långsamt för att undvika sprickor
12. Ta ut cheesecaken och låt svalna helt.