BLEYS BAKVERK

Mjuk pepparkaka
 Med bara två veckor kvar til första advent tycker jag man kan börja smygstarta julbakningen. Först ut i år blev en mjuk pepparkaka med en gudomligt god frosting. Har aldrig riktigt varit nöjd med mina creme-cheeefrostingar men den här blev bara så god! Alldeles len och fluffig och inte rinnig eller tung. Gick utmärkt att breda ut den och tror den är perfekt att spritsa om man vill det.
I skolan är allt bara så himla roligt just nu. Vi har precis haft två veckor med flerkameraproduktion där vi har lärt oss grunderna och nu ska vi sätta ihop ett helt avsnitt i Talk-showformat. Tidigare har vi haft roterande roller men nu har alla blivit tilldelade en varsin. Jag blev Bildproducent vilket känns superroligt! Det är den personen som har ansvaret bildmässigt med kamerapositioner/vinklar och ser så programmet fungerar i helhel. Jätterolig roll men också lite nervöst med så mycket ansvar. Men klassen är verkligen grym så är övertygad om att programmet kommer blir super!
Nu ska ni få receptet på mjuka pepparkakan:

Mjuk pepparkaka

340 g smör

315 g (3.5 dl) strösocker

100 g (drygt 1 dl) farinsocker

6 ägg

3 msk mjölk eller grädde

3,5 tsk kanel

0,75 tsk muskot

2 tsk ingefära

1,5 tsk nejlika

3 tsk bakpulver

280 g (knappt 5 dl) Vetemjöl

  1. Smörj och bröa (jag använde mandelspån) en 2-litersform. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa rumsvarmt smör och socker pösigt

  3. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje

  4. Tillsätt mjölk och vispa lite till

  5. Blanda kryddor, bakpulver och mjöl och vänd ner i smeten

  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 65 min. Tänk på att ugnar kan variera så känn med en sticka lite tidigare om den är klart.

Frosting

100 g smör, rumsvarmt

200 g Creme cheese, rumsvarm

200 g florsocker

1 tsk vaniljsocker

100 g (1 dl) grädde

  1. Vispa smöret vitt

  2. Tillsätt creme cheese och vaniljsocker och vispa så det går ihop

  3. Sikta ner florsockret lite i taget och vispa till en slät kräm

  4. Tillsätt slutligen grädde och vispa fluffigt

  5. Bred ut frostingen på kakan och pudra med lite kanel