BLEYS BAKVERK

Vinbärskaka med mandelfyllning
Mitten av juli och äntligen har högsommarvärmen kommit tillbaka. Hoppas på att den är här för att stanna nu. I alla fall till nästa vecka för då har jag fem dagars ledighet och tänkte bege mig ut i skärgården. Men först några dagar kvar på det här skiftet på Expressen. Är ju så lyxigt att man jobbar fem dagar i sträck så är man sen ledig fem dagar, och så rullar det på så. Betyder ju att man får som små semestrar lite utspritt över sommaren. 
Nu tänkte jag dela med mig av ett smarrigt recept på vinbärskaka som jag hittade i mormors anteckningsbok. Är som en blandning mellan kaka och paj skulle jag säga. Så gott med mandeln i fyllningen också:)
Vinbärskaka med mandelfyllning
Deg:
250 g (2,5 dl) mjöl
1 tsk bakpulver
3 msk socker
50 g smör
1 ägg
Fyllning:
250 g röda vinbär+ 45 g (0,5 dl) socker
3 ägg
125 g malen mandel
90 g (1 dl) socker
florsocker vinbär till garnering
1. Blanda mjöl, bakpulver och socker, Tillsätt smör och blanda till en grynig massa. Tillsätt ägget och blanda till en deg. Låt vila kallt en stund.
2. Kavla ut 2/3 av degen ca 2 mm tjockt och klä en form med löstagbar kant. Rulla resten av degen till en rulle och lägg som en rand runt tårtbotten längs med kanten på formen. 
Fyllning:
1. Rör ihop äggulor och socker och blanda ner mandeln.
2. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i mandelblandningen. Tillsätt de sockrade vinbären.
3. Häll fyllningen i formen och grädda först i 10 min på 225 grader. Sänk sedan till 200 och grädda ytterligare ca 15-20 min (exakta tiden hade försvunnit ur receptet men jag körde ca 15 min)
Lycka till!