BLEYS BAKVERK

Vinbärsmuffins
Mitt bakintresse började ganska tidigt med att jag bakade tillsammans med kompisar efter skolan. Minns att en kompis hade "Första kokboken" och "Första Bakboken" av Johanna Westman och då ville jag så klart också ha dem (vilka det sedan bakades flitigt ur). Härom dagen satt jag och bläddrade i dessa och mindes tillbaka alla härliga recept. Fastande på sidan med Amerikanska bärmuffins. Minns att det var en klar favorit. En stor muffins som fylls med massa bär och toppas med härligt Crunch. Var såklart tvungen att göra dessa igen för lite nostagibakning men ändrade om vissa ingredienser i receptet. Fyllde med syrliga vinbär vilket blev så himla gott!
Idag har jag fåt ett spännande besked! Har klurat mycket på vad jag ska göra i höst och till slut stod det mellan två alternativ. Antingen Astars bageri- och konditorutbildning eller Media- och TV-produktion på Kaggeholms Folkhögskola. De som känner mig vet att det kan vara lite snabba svängar ibland vilket kan vara både postitiv och negativt (men jag väljer att tro att det för det mesta är positivt). Är väldigt spontan och när jag hittar något som jag gillar vill jag gör det fullt ut och mest hela tiden. Lever verkligen för mottot "Vad är det värst som kan hända?". Intresset för TV har växt fram de senaste åren och tog väl fart på allvar när jag flyttade till Stockholm när jag insåg att steget för att testa den branschen inte var lika stort som när jag bodde i Norrköping. Har ju statistat en hel del och detta tillsammans med Hela Sverige bakar-svängen har gett mig lite insikt i vad det handlar om. Det som lockar mest är nog den härliga stämningen och att man inte har ett 8-5 jobb som rullar på utan här varierar såväl arbetsplats som arbetstider. Så idag fick jag ett samtal från Kaggeholm om att jag hade fått en plats på skolan och jag tackade ja direkt! Tänker att bakningen är lättare att ha som en hobby än tvärtom. Så i höst börjar plugget som är 1-2 år.
När jag berättade om att jag har sökt en TV-utbildning för min chef (på jobbet jag har tjänstledigt från) skrattade han lite. Han trodde ju jag skulle börjar en bageriutbildning om något. Men kan förstå honom. :)
Nu ska ni får receptet på de här goda Vinbärsmuffinsen! Jag hade creme fracih och gräddfil hemma så använde det. Det går bra med mjölk också men ta då bakpulver i stället för bikarbonat. Bikarbonat behöver någon syra för att reagera. Samma med mjölet. Det går bra att bara ta vetemjöl om man vill det. Jag använda vinbärssocker (socker mixat med svarta vinbärsblad) men gav inte direkt någon smak.
Vinbärsmuffins
90 g (1 dl) socker 
1 ägg
130 g gräddfil
70 g crème fraiche
80 g olja
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
40 g Enkornsmjöl
200 g vetemjöl (ska total vara 240 g mjöl=4 dl så du kan blanda lite olika sorter som du vill)
0,25 tsk salt
90 g Vinbär
1,5 msk vetemjöl
Crunch
120 g vetemjöl
30 g havregryn
135g (1,5 dl) socker
2 msk vaniljsocker
125 g smör
  1. Gör toppingen genom att mixa alla ingredienser till crunchet  i en matberedare
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. Blanda vinbär med vetemjöl
  4. Vispa socker och ägg vitt och pösigt
  5. Blanda ner olja, gräddfil och creme fracihe
  6. Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat och vänd ner i smeten
  7. Fyll muffinsformar halvvägs (blir ca 9-10 stora). Toppa med vinbär och strö över crunchet (blir ganska mycket)
  8. Grädda ca 20 min