BLEYS BAKVERK

Pumpabröd
 Tänk vilken lyx att få ha höstlov igen. Var ju typ nio år sen senast. Är hemma i Åby en sväng men kan inte hålla mig borta från bakningen. Firar inte driekt Halloween men älskar hösten så firar den i stället med att baka pumpafrallor. Fick betyget "supergoda" av föräldrarna :)
 
Pumpafrallor, ca 20-24 st
3 dl kokande vatten
90 g (1,5 dl) rågmjöl
1 dl havregryn
2 dl kallt vatten
25 g jäst
600 g vetemjöl
300 g grovriven pumpa
1 msk honung
knappt 2 tsk salt
1 msk rapsolja
1,5 tsk ingefära
1,5 tsk gurkmeja
1. Mät upp rågmjöl och havregryn i en bunke och häll över 3 dl kokande vatten (gör brödet mindre smuligt och lite "segare"). Sätt bunken i degblandaren och tillsätt det kalla vattnet (för att skynda på avsvalningsprocessen). Rör tills det svalnat till 37 grader.
2. Tillsätt jästen och rör tills den löst sig
3. Tillsätt honung, salt, kryddor och nästan allt mjöl. Knåda degen i maskin ca 15 min. Tillsätt pumpan mot slutet.
4. Låt jäsa till dubbel storlek ca 1 h.
5. Baka ut till frallor. Om du vill kan du knyta ett snöre runt innan de jäser så de blir som minipumpor. Annars rullar du till vanliga frallor.
6. Låt jäsa till dubbel storlek ca 45 min - 1h
7. Grädda på 225 grader ca 13-15 min. Lossa snöret försiktigt