BLEYS BAKVERK

Mumsmums eller Gräddbullar?
Hallå hallå, Valborg idag men verkligen inte som den brukar. De allra flesta brukar antingen hänga i en park eller kolla på en brasa men inget av det går tyvärr i dessa tider. Eller jag och två av mina grannar ska grilla så vi får en liten eld att kolla på. Blev dock lite osäker hur det är med eldningsförbud men tänker att om man är precis vid havet och har en riktig grill så borde det vara lugnt?
Bakade ju Mumsmums (eller säger du kansek Gräddbullar?) och tänkte ni skulle få receptet nu. Perfekt om man har äggvitor över och det är faktiskt inte alls så svåra att göra. Delar du kexen på mitten i stället för cirklar kan du göra Skumraketer :) testade att göra en variant med Päron också.
Recept Mumsmums

100 g vatten

185 g socker

50 g glukos

120 g äggvita

0,5 tsk citron

1,5 blad gelatin

(eventuellt lite päronessens och grön pastafärg om du vill göra med päronsmak)

Smörgåsrån

150 g fint hackad vit choklad och/eller 150 g fint hackad mörk choklad

Dekorationer: typ bärpulver, lakritspulver, kanderade violer, kokos m.m. Var kreativ!

Koka ihop vatten, socker och glukos till 122 grader. När lagen har nått ca 117 grader kan du börja vispa äggvitan tillsammans med citron lite lätt. När sockerlagen sedan når 122 grader häller du denna i en tunn stråle över äggvitan under konstant vispning på hög nivå. Sänk sedan hastigheten något och vispa tills smeten är helt kall och du har en blank och fast maräng. Blanda smält gelatin med lite av massan och blanda i resten av marängen. Fyll marängen i en spritspåse med krusig eller rund tyll.

Stansa ut två cirklar per kex (eller dela dem på mitten för skumraketer ) och spritsa sedan marängsmeten på kexen så de bildar en topp. Ställ in i frysen ca 30 min.

Smält under tiden 2/3 av chokladen (vit eller mörk) och blanda sedan med resterande del choklad.

Doppa topparna i chokladen och garnera med valfri garnityr