Så var vi nästan mitt i december vilket är den tid på året jag gillar allra mest. Det händer så mycket mysigt liksom. Det firas födelsedag, Nobelmiddagen visas på TV, man kollar in något luciatåg, adventsljusen ska tändas, julkalendern framför frukosten och man får baka precis hur mycket man vill.
Fudge har blivit min nya favori i julgodisväg och testar lite olika smakkombinationer. Den här med apelsin bev ju såg god att jag måste dela med mig av recepet. Var noga med att smeten verkligen kommer upp i temperatur. Använd termometer och gör gärna kulprovet också. Min smet kokade i en hel timme så var uthållig, koka på svag värme och rör ganska ofta.
Apelsingfudge
4 dl socker
2,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
50 g smör
1 nypa salt
tivet skal av 1 apelsin
0,75 tsk flingsalt
1. Värm ingredienserna på ganska låg värme tills allt har smält samman. Höj sedan till medelvärme(jag hade på 4 av 9) och låt kok till 123-125 grader. Rör om då och då. För mig tog det ca 1 h min men kan nog variera kraftigt i tid beroende på kastrull och spis.
2. När massan har nått 123 grader ställer du den åt sidan några minuter och låter svalna en aning
2. Ställ sedan kastrullen i et vattenbad(förslagsvis i diskhon) och vispa kolan kraftigt tills den börjar bli matt och når ca 50-60 grader.
3. Häll upp upp i en form på ca 15x15 m. Strö över lite flingsalt
4. Låt svalna i rumstmeperatur i några timmar och sätt sedan in i kylen
5. Skär upp i fina bitar

