BLEYS BAKVERK

Chokladdessert
I morgon är det sista dagen av 2018 och större delen av Sveriges befolkning kommer att äta någon form av dessert. Är man som jag som älskar choklad tycker jag ni ska testa denna variant med chokaldmousse, brownibitar och saltkaramelliserade hasselnötter med lite sälta som bryter av ypperligt mot den annars väldigt söta desserten. Tänk på att börja i tid då moussen behöver ett par timmar i kylen. Även brownien ska gärna stå till sig i kyl ett tag för att få den där sega konsistensen. Detta är enligt mig den ultimata brownien/kladdkakan. Den blir inte sådär lös utan perfekt segmjuk och ända ut i kanten. Hemligheten att få kakan kladdig/seg varje tugga (och inte bara den sista) är att baka på låg värme. Exakt samma princip som man gör med kött för att det ska bli rött ända ut i kanten och inte bara i mitten.
Chokladmousse med browniebitar
Chokladmousse ca 6-7 pers
150 g mörk choklad
75 g ljus choklad
3 ägg
3 dl vispgrädde
1. Hacka chokladen och smält i vattenbad
2. Rör ner ett helt ägg och 2 gulor
3. Visp äggvitorna till hårt skum och blanda med chokladen
4. Vispa grädden och blanda ner den
5. Ställ kallt någon timme
Mörk chokladkaka, Skurna i småbitar
100 g mörk choklad
150 g smör
60 g vetemjöl
20 g kakao
3 g salt
90 - 100 g ägg (2 st)
140 g socker
75 g brun farin
1.  Värm ugnen till 160 grader. Smöra en form och täck botten med bakplåtspapper
2. Hacka chokladen
3. Smält smöret och ställ åt sidan. Rör ner chokladen
4. Blanda vetemjöl, kakao och salt i en skål
5. Vispa samman ägg, strösocker och farinsocker
6. Rör ner smälta chokladblandningen och vänd därefter ner de torra ingredienserna
7. Hälls meten i formen och grädda 20 min
8. Låt kakan stå kallt någon timme och skär sedan upp i små kuber
Saltkaramelliserade Hasselnötter
100 g hasselnötter
100 g socker Lite flingsalt
1. Rosta hasselnötterna i 200 grader i 5 min
2. Gnugga av skalet
3. Smält sockret tills det blir gyllene och häll i nötterna
4. Häll ut på bakplåtspapper och strö över flingsalt
 
Lägg upp alla komponenterna i ett glas och spritsa i en klick grädde