BLEYS BAKVERK

God jul
Att vakna upp på julaftonsmorgon är fortfarande en  lite speciell känsla tycker jag. Vi firar väldigt traditionellt här hemma med besök i kyrkan, julmat, kanske lite Kalle, fika och paketlek. 
Jag och syrran testade för första gången att göra fransk nougat igår och det blev så sjukt gott. Saknar ni fortfarande lite julgodis så gör den!
Fransk Nougat
1, 25 dl vatten
4 dl socker
200 g glykossirap
250 g honung
75 g äggvita, ca 2 stora
0,5 dl strösocker
 
200 g sötmandel
75 g pistchmandlar
1. sätt ugnen på 150 grader och rosta mandlarna ca 15 min
2. Koka upp vatten, 4 dl socker, honung och glykossirap i en kastrull tils temperaturen når 145 grader(tar ca 15-20 min)
3. Vispa upp äggvitorna till ett skum och ha i 0,5 dl socker lite i taget till du får en fin maräng.
4. Häll i sockerlagen i äggvitevispet i en tunn stråle under konstant vispning och fortsätt sedan att vispa i ca 8-10 min till smeten börjar bli seg
5. Vänd ner mandlarna och pistachmandlarna
6. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper och skrapa ur smeten. Pudra på florsocker, lägg på ett bakplåtspapper över och kavla ut massan till 2-3 cm tjock.
7. Låt kalllna och skrä i fina bitar
8. Lägg i tätslutande lock och förvara kallt.