Startade dagen med att tända ljus och äta lussebulle framför julkalendern. Ska bli extra kul att följa julkalendern i år eftersom jag var med under 4 inspelningsdagar som statist(Järnkroksbo och tomte)


Hade tänkte adventspynta idag men har inte hittat min jullåda efter flytten så tror den är kvar hemma hos päronen. Får tyvärr vänta lite med det då tills den kommer fram.
Igår var jag hem en sväng i Åby där det var julstuga i Åbylundskyrkan. Har varit med på den i stort sett varenda år sedan jag var pytteliten så det gick ju inte att missa. Fick i år även göra ett litet specialuppdrag där jag inför publik visade hur man gör en julig variant av Tiramisu. Var superskoj och en ny erfarenhet.
Här ska ni får receptet(den mjuka pepparkakan är samma som jag lade upp på bloggen för ett tag sedan):
Julig Tiramisu
1 mjuk pepparkaka (se recept nedan)
1,5 dl starkt kaffe+1 msk arrak
2 st ägg delade i gulor och vitor
5 msk socker
Zest från 1 apelsin
200 g mascarponeost
2 msk kakor blandat med 0,5 tsk kanel
1. Doppa ena sidan av sockerkakan i kaffet blandat med arrak. Lägg dem med undersidan ner på ett fat, en skål eller dela upp i portionsglas.
2. Vispa äggvitorna hårt
3. Vispa upp mascarponeosten lite lätt för sig i en bunke
4. Vispa äggulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Blanda ner apelsinzest och vänd ner mascarponeosten
5. Vänd ner äggvitorna
6. Bred ut smeten över de kaffedoppade kakorna. Ställ den gärna i kyl några timmar.
7. Pudra över med kakao blandat med lite kanel strax innan servering
8. Garnera med frostade Lingon
Frostade lingon
100g lingon
Lite äggvita
0,5 dl socker
1 msk florsocker
1. Tina lingonen på ett hushållspapper(om du använder frysta)
2. Pensla med pytteliten äggvita och rulla i socker blandat med florsocker. Låt torka
Mjuk Pepparkaka
150 g smör
3 ägg 180 g strösocker (2 dl)
90 g brun farin (1 dl)
1 msk malen kanel
msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1,5 dl fast lingonsylt
1,5 dl gräddfil, filmjölk eller yoghurt
tsk bikarbonat
270 g vetemjöl (4,5 dl)
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form som rymmer två liter. För säkerhets skull är det bra att täcka botten med ett bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt svalna
3. Vispa ägg och socker pösigt
4. Rör ner lingonsylt, gräddfil och smör
5. Blanda bikarbonat, kryddor och vetemjöl och sikta ner i smeten. Vänd runt med en slickepott.
6. Häll upp i formen och grädda ca 60 min eller känn med en sticka när den är torr

