På något konstigt sett är det bara kring jul jag kokar kola när det egentligen går precis lika bra året om. Tror det får bli ändring på det från och med nu. Men just den här Lingonkolan tycker jag passar särskilt bra vid jul både eftersom Lingon är ett höst/vinterbär och även eftersom kolan får en så härligt julig färg. Detta är ett bland mina favoritkolarecept och jag har gjort den många jular i rad nu.
Lingonkola
110 g frysta lingon som ska bli 65-70 g puré (ca 2 dl lingon)
150 g grädde(1,5 dl)
225 g socker (2,5 dl)
Sirap (1 msk)
1. Koka upp lingonen med 1 msk vatten, mixa med stavmixer och passera genom en sil.
2. Koka upp purén tillsammans med övriga ingredienser och låt koka till 122-125 grader. Gör gärna ett kulprov för att få den konsistens du vill ha.
3. Häll upp i en form ca 15x15 cm
4. Strö gärna över lite lingonpulver innan kolan stelnat helt

