För någon vecka sedan gjorde jag ett reportage för lokaltidningen i Norrköping och de ville då ha med ett par recept som var lättlagat och gott till jul. Jag valde då bland annat ut mitt recept på saffranspannkaka som har blivit lite av en klassiker hos oss. Har ni inte provat förut är min bästa förklaring att jag det går att likna lite med konsistensen på ostkaka. En ruskigt god dessert och perfekt att göra om du har risgrynsgröt över nu efter jul.
Saffranspannkaka, ca 4-6 portioner
0,5 g saffran
3 msk socker
500 g risgrynsgröt
1 dl vispgrädde
30 g hackad sötmandel
3 ägg
1 krm salt
25 g flagad mandel
1 klick smör (till formen)
1. Sätt ugnen på 225 grader (ej varmluft)
2. Stöt saffran med lite av sockret i en mortel.
3. Blanda risgrynsgröten med hackade sötmandeln, saffran, vispgrädde, resten av sockret, ägg och salt. 4. Smörj en ugnsfast form, cirka 24 centimeter i diameter med lite smör.
5. Häll grötsmeten i formen och strö över mandeln. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter tills saffranspannkakan stannat och fått färg på ytan.
7. Servera med vispad grädde och Salmbärssylt(men körsbärs-eller jordgubbssylt bli lika gott).
