Som tekniska utmaning i det fjärde avsnitte av Hela Sverige Bakar skulle vi göra Berlingermunkar. Var inget jag hade testat hemma förut men blev riktigt inspirerad när jag märkte att det faktiskt var relativt enkelt. Vet dock fortfarande inte vad hemligheten är för att få till den typiska vita midjan men gissar att det handlar om lagom mjölmängd, lång bearbetning av degen och bra jästid. Erfarenhet och träning är nog en nyckel till framgång.
Här kommer ett recept som ni kan testa själva:
Äppelmunkar
25 g jäst
250 g mjölk
550 g vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
2 äggulor (ca 45 g)
40 g socker
1 tsk salt
Värm mjölken till 30-35 grader och blanda med jästen så den löses upp
Tillsätt socker, salt, äggula och hälften av vetemjölet.
Klicka sedan i smöret lite i taget.
Tillsätt resten av mjölet, eller så mycket att degen blir relativt fast men ändå lättarbetat och blank.
Arbete den i maskin ca 10 min
Låt jäsa i 30-45 min(beroende på hur varm mjölk du använder)
Rundriv bullar á 50 g styck och låt jäsa på ett mjölat bakplåtspapper till dubbel storlek (ca 40 min). Även här beror det lite på hur varm mjölk du hade.
Äppelmos
SKala och tärna fyra små svneska äpplen. Koka dem tillsammans med lite socker(kanske 0,5 dl)och 1 tsk vaniljsocker tills äpplena har mjuknat(ca 15 min). Mixa och passera genom en sil.
Fritering:
Värm ca 1 l olja till 180 grader. Jag använda en blandnig med hälften rap- hälften solrosolja.
Lägg i två bullar åt gången och fritera ca 2 min per sida.
Låt rinna av på papper och rula sedan i kanel-/sockerblanding
Fyll med äppelmos




