BLEYS BAKVERK

Första lussebullarna
Med två veckor kvar till advent tycker jag det är helt ok att börja tänka julbakning. Lika bra liksom att böra ladda frysen redan nu med massa julfika så man är redo när man går in i december. Testade den här gången att kalljäsa degen under natten och det blev riktigt bra. Lång jästid ger bättre smakutveckling och dessutom ett plus att det är smidigare att jobba med en kall deg sen när man ska baka ut dem till bullar. Här får ni ett recept som jag delade och hade på två olika fyllningar.
Saffransknutar, ugn 225 grader
(ca 30 bullar)
1 g saffran + 30 g konjak+ 30 g socker
25 g jäst
500 g mjölk(kall om du ska kalljäsa annars ca 32-35 grader)
850 g vetemjöl
200 g socker
150 g rumsvarmt smör
0,5 tsk salt
Apelsinfyllning
50g smör
100 g mandelmassa
Rivet skal från 0,5 apelsin
Vispa ihop alla ingredienser
Romrussinfyllning
1 dl russin
2 msk mörk rom
50 g smör
100 g mandelmassa
Lägg rusinnen i romen minst 20 min men gärna längre
Vispa ihop smör och mandelmassa.. Strö sedan över russinen när du strykt på mandelmassa-/smörblandningen på degen.
Eventuellt mandelspån
Pärlsocker
1. Lägg saffranet i socker och konjak och låt det dra en stund(men gärna över natten)
2. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt övriga ingredienser.
Nu finns det två olika tillvägagångssätt(välj ett av dessa):
Kalljäsning:
1. Knåda degen i degmanskin ca 10 min
2. Lägg plastfolie över bunken och låt jäsa i rumstemperatur ca 20 min och sedan i kyl under natten
3. Dela degen i två delar och kavla ut var deg för sig och ha på respektive fyllning
4. Vik över degen på mitten och skär i 15 remsor per utkavlad deg. Tvinna degremsan och snurra till en knut. Låt jäsa till dubbel storlek eller ungefär 1-1,5 h(tänk på att det tar mycket längre tid än vanligt eftersom degen är kall)
gå till steg 5.
Vanlig jäsning:
1. Knåda degen i degmanskin ca 15 min. Gör glutenprov genom att dra ut degen riktigt tunt utan att den spricker.
2. Lägg plastfolie eller en handduk över bunken och låt jäsa i rumstemperatur ca 40 min.
3. Dela degen i två delar och kavla ut var deg för sig och ha på respektive fyllning
4. Vik över degen på mitten och skär i 15 remsor per utkavlad deg. Tvinna degremsan och snurra till en knut. Låt jäsa till dubbel storlek eller ungefär 45min till 1 timme beroende på hur mycket du värmde mjölken
5. Pensla med ägg blandat med en nypa salt och en skvätt vatten(gör det enklare att pensla). Strö på mandel(om du vill ha det)
6. Grädda i ca 9 min eller tills bullarna fått fint färg(jag gillar rejält gräddade men dessa blev nog på gränsen till brända och jag hade ca 10-11 min)
Under tiden kokar du ihop en sockerlag
1 dl socker
1 dl vatten
Koka ihop ca 2 min eller till 103 grader
När du tar ut bullarna penslar du direkt med den avsvalnade sockerlagen. Det ska riktigt spraka om bullarna. Var sedan snabb med att ha på lite pärlsocker.