Att göra eget godis är något många förknippar med jul men så behöver det inte vara. Denna vaniljfudge blir ett alldeles utmärkt julgodis men fungerar precis vilken annan tid på året som helst också. Smakar nästan precis(fast godare) som den man hittar bland lösgodiset i affären. Den blev sådär perfekt mjuk och inte för gynig(som viss typ av fudge kan bli) och inte heller seg som kola. Skillnaden mellan fudge och kola är att man vispar fudgen kall så att sockret kristalliseras. Recepet nedan är Sara Aasums recept men med viss modifiaktion.
1 tsk vaniljpulver
4 dl socker
2,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
50 g smör
en nypa salt
1. Värm ingredienserna på ganska låg värme tills allt har smält samman. Höj sedan till medelvärme och låt kok till 123-125 grader. Rör om då och då. För mig tog det nästan 1 timme men kan nog variera kraftigt i tid beroende på kastrull och spis.
2. När massan har nått 123 grader ställer du den åt sidan några minuter och låter svalna en aning
2. Ställ sedan kastrullen i et vattenbad(förslagsvis i diskhon) och vispa kolan kraftigt tills den börjar bli matt och når ca 60 grader.
3. Häll upp upp i en form på ca 15x15 m
4. Låt svakna i rumstmeperatur i några timmar och sätt sedan in i kylen
5. Skär upp i fina bitar
