Försökte ju skriva lite dagbok under inspelningstiden och här är vad jag skrev ner efter chokladavsnittet.
Redan dags för inspelning av femte programmet och idag åker vi en timme tidigare än vanligt till Taxinge, redan 06.40 går bussen. På agendan står det Chokladfrossa vilket är ett av mina favoritteman. Kriterierna är att det ska vara tårta bakelse eller dessert, det ska vara två bakade bottnar, smaksatt med minst en krydda och det måste finnas dekoration av tempererad choklad. Jag beslutade sent i går kväll att göra bakelse i stället för tårta som tidigare var min plan. Jag ska göra en Bavaroise som ska glazeas och vill vara helt säker på att den hinner frysa på de 2,5 timmarna vi får på oss vilket känns mer säkert med en bakelse.
Tävlingen drar igång och idag flyter faktiskt allt på riktigt bra. Bakelsen hinner frysa så den går att glazea och jag blir nöjd med chokladdekorationen. Idag blir jag äntligen klar före utsatt tid vilket känns så himla skönt. Äntligen slipper jag slänga upp bakverken på skärbrädan i sista sekund.
Vid bedömningen så verkar Birgitta och Johan verkligen gilla mina bakelser och jag får mycket positiva kommentarer. Yes! Johan kommenterar dock en grej jag kände på mig att han skulle göra. Min Bavaroise han stelna innan jag skulle sprita ut den i formen så att kanten blev alldeles ojämn vilket var lite synd. Men jag är ändå nöjd med min bedömning!
Så till den Tekniska utmaningen och vi får veta att det är operabakelse vi ska göra. Det är något jag tänk på länge att jag vill baka men aldrig tagit mig för att faktiskt göra. Jag vet ungefär vad den består av för komponenter och hur den ska se ut så denna utmaning känns riktigt rolig! Jag får senare under tävlingen höra av Tina att jag faktiskt är den enda som vet vad en operabakelse är. Känns skönt att få veta detta. Kanske har lite försprång mot de andra då?
Allt går enligt plan och jag känner att jag nog kommer få fram alla 6 operabakelser på 1,5 timmar. Jag hör hur de andra börjar prat om chokladdekoration. Tycker det känns dumt att lägga tid på att tempera choklad på den ändå relativt korta tid vi har så tänker inte mer på det. Jag sätter in bakelsen i frysen när det är ca 15 min kvar för att den ska sätta sig så jag kan skära i den. När det är kanske 5 min kvar tar jag ut längden och börjar dela den. Det är då jag inser mitt misstag när jag hör tina säga att man MÅSTE ha tempererad chokladdekoration. Det har jag helt missat att det stod i receptet. Jag hade ju haft all tid i världen att göra den medan bakelsen var i frysen men nu kan det ju inte vara mer än 2-3 min kvar. Jag har lite choklad kvar i en bunke och jag beslutar mig för att göra ett försöka att tempera denna. Jag springer och hämtar en marmorskiva, häller ut chokladen och försöker snabbt få ner den i temperatur. Kanske jag hinner göra några spån jag kan slänga på. Jag slänger in den i kylen i några sekunder för att skynda på nedkylningen. 1 minut kvar och jag tar ut chokladen från kylen igen, den är fortfarande inte stel. Jag håller nästan på att glömma och lägga upp minsta sista bakelser på fatet också vilket jag får göra lite snabbt. Alltså ännu en gång när jag får slänga upp bakverket i sista stund. När Tina och Johan börjar räkna ner från 10 inser jag att det är kört, det blir ingen chokladdekoration. Typiskt…
Men när jag börjar kolla mig omkring ser jag att det faktiskt inte är någon annan heller som lyckats får fram en chokladdekoration. Kan detta kanske bli min räddning? Bakelsen ser ju ändå snygg ut och jag tror jag fick till smörkrämen riktigt bra.
Vid bedömningen får jag mycket positiva kommentar både kring utseende och smak. Så skönt! Nu kan jag nog andas ut. Tillslut får vi veta rangordningen och när min bakelse är kvar till sist och Birgitta säger att den blir nummer ett känns det hur bra som helst! Birigitta och Johan går iväg än en gång för överläggning och vi får sätta oss en stund i gräset. Studioman Erica ropar in oss och det är äntligen dags för bedömningen. Jag känner att jag har en liiiten chans till stjärnbagare men samtidigt att det var många som gjorde bra bakverk idag. ”Och stjärnbagaren är… Linn”. Jamen Linn gjorde faktiskt en grym dessert. Det känns som att hon verkligen var välförtjänt av stjärnbagartiteln. Jag får gå all in igen vid nästa tävling i stället och göra att nytt försök att knipa titeln.
Tyvärr blir det Janne som får lämna idag. Han har verkligen varit en sådan glädjespridare. Han kommer med så sjukt roliga kommentarer hela tiden så det kommer säkert kännas tomt nu när han försvinner.
Idag blir det an kortare inspelningsdag och vi är tillbaka på hotellet redan vid 17.30



