Småkakor är något som jag alltid tyckt varit lite småknepigt att få till riktigt bra. Antingen har jag övergräddat dem, undergräddat dem, eller så har jag överarbetat degen. De har flutit ut när de inte ska det och stannat kvar som i en klump när de faktiskt ska flyta ut. Så småkaksutmaningen i hela Sverige Bakar var nog den utmaningen jag lade ner mest tid på att träna på hemma. Tack vare det lyckas jag numera något oftare med mina småkakor och jag tycker det är riktigt roligt att baka dem.
Här ska in få receptet på en av de kakorna jag bakade i avsnitt två, Cornflakesdrömmar. En kaka som jag minns från släktkalasen som min mormor alltid bakade. I programmet skar jag dem (eftersom man var tvungen att ha en skuren kaka) men jag skulle rekommendera att klicka ut degen i stället. Fick tipset från Johan att degen ska vara ganska lös(så egentligen borde den inte gå att skära riktigt).
50g smör
85 g socker (1 dl)
45 g neutral rapsolja (0,5 dl)
0,5 msk vaniljsocker
0,5 tsk hjorthornssalt
120 g vetemjöl (2 dl)
12 g potatismjöl (1 msk)
15 g cornflakes (1 dl) 1.
1. Vispa smör och socker ganska länge
2. Tillsätt oljan lite i taget och fortsätt vispa med elvispen.
3. Tillsätt övriga ingredienser och blanda
4. krossa cornflakes lite i en påse och tillsätt
5. Klicka ut på en plåt
6. Grädda 150 grader i ca 23 min
Tips: Gräddar man för kort smakar de ammoniak
