BLEYS BAKVERK

Julkulor
Mina julkulor i förra avsnittet av Hela Sverige bakar fick ju faktiskt ganska bra betyg trots att jag inte lyckades leverera alla 20. Birgitta sa att " De här skulle man kunna äta hur många som helst av" varpå Johan svara "Nej för det finns bara 15", haha klockrent (visas dock inte i TV). Men det är faktiskt en sån kaka som är lite beroendeframkallande.
Det är ännu lite tidigt för att göra julkakor men ni ska få receptet nu ändå så kan ni baka bara kakorna så länge elle göra dem med ett annat motiv. Jag smaksatte med syltat och sockrad och ingefära. Hittade det på Prisma i Skärholmen Centrum men tror det går att hitta i flera affärer bland den torkade frukten. 
 

Ingefärskakor med vintermotiv

60 g socker

180 g smör

250 g mjöl

42 g äggula (knappt 2 st)

90 g finhackad syltad ingefära

1.  Blanda allt utom ingefära i en matberedare

2. Ta upp degen på bakbord och tillsätt ingefära

3. Lägg degen kallt ca 15 min medan du gör glasyren

4. Kavla ut degen och ta ut 20 st mått

5.   Grädda 190 grader (ej varmluft) ca 10-12 min

Glasyr

72 g äggvita (2 st)

400 g florsocker (6 dl)

2 krm ättiksprit

Citronsaft tills lagom konsistents

Pastafärger

1. Vispa samman ingredienserna till en fluffig glasyr(vispar du förupp äggvitan blir glasyren matt)

2. Lägg undan en del av glasyren (ska vara hård men spritsbar)

3. Tillsätt citronsaft i resterande del så den blir något lösare

4  Dela upp i skålar och färga i önskade färger förutom en del som du sparar vit

5. Den vita delen tillsätter du ännu lite mer citron till så att den blir ganska lös (spåren ska försvinna efter 8-10 s för en lös glasyr)

Spritsning

Sprits förs ut en rund kant med den hårda glasyren och fyll hela kakan med lösare vit glasyr.

Spritsa sedan ett fint mönster i kakan i olika färger som får flyta ut så all glasyr hamnar i samma nivå.