BLEYS BAKVERK

Marängtårta

Det är så roligt när vänner och bekanta frågar om jag kan baka till dem. Ofta är det ju något de ska fira och då är det extra roligt att kunna bidra med något gott till fika. Den här tårtan levererade jag idag till en kollega vars son fyller 1 år (var egentligen två stycken men den andra får ett eget inlägg). Hallonmoussen är gjort på gelesocker eftersom tårtan skulle vara helt vegetarisk. Svårt att få moussen lika stabil utan gelatin men i den här typen av tårta funkar det finfint ändå.Tänk på att spritsningen kan var lite knepig att få till första gången. Men träna på så sitter det snart. Här kommer receptet.

Marängtårta

botten för ca 18-20 cm tårta

Anslag

3 st ägg(ca 170 g )

155 g socker

65 g mjöl

40 g potatismjöl

knappt 1 tsk bakpulver

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa socker och ägg länge till det blir vitt och pösigt(minst 7 min). Viktigt att ni vispar riktigt länge!

  3. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och sikta ner

  4. Häll upp i en smord form med bakplåtspapper i botten (18-20 cm)

  5. Grädda långt ner i ugnen ca 25-30 min

  6. Vänd upp och ner när på ett bakplåtspapper

 

Hallonmousse

225-250 g hallon+blåbär(ska bli 190 g puré)

1 dl gelesocker multi

2 tsk vaniljsocker

3 dl grädde

  1. Koka upp hallonen och mixa med stavmixer. Passera genom sil

  2. Koka upp igen tillsammans med gelesocker och vaniljsocker. Låt svalna.

  3. Vispa grädden löst. Vänd ner grädden lite i taget i den avsvalnade hallonpurén.

 

Passionsfruk- och citroncurd

100 g passionsfruktsjuice(går numera att köpa fryst passionsfrukt)

20 g citronsaft

130 g ägg (2 ägg + 1 gulor)

140 g socker(smaka av)

50 g smör

  1. Sätt citronsaft, zest, ägg och socker över vattenbad, värm till 83 grader

  2. Tillsätt smöret

  3. Sila ner i en en bunke och ställ kallt

 

Italiensk maräng

75 g vatten

270 g socker

135 g(4-5 st) äggvita

15 g (1 msk) citronsaft

  1. Koka socker och vatten till 121 grader

  2. När sockerlagen nått ca 115 grader börjar du vispa äggvitorna till ett skum. Den ska inte bli för fast vispad ,då blir marängen flygig och inte slät och fin som man vill ha den. Du ska bara vispa up ett skum.

  3. Häll sockerlagen i en tunn stråle över äggvitan medan du visar på medelhastighet. Vispa sedan marängen kall till du har en blank och fast maräng.

Montering

  1. Del tårtbotten i fyra delar

  2. Lägg plastfolie i formen då bakade tårtbotten i. Lägg i första botten och stryk ut ett lager med hallonmousse

  3. Lägg på nästa botten och stryk ut ett lager med curd.

  4. Lägg på en till botten och ett till lager med hallonmousse.

  5. Lägg på sista botten

Det är enklast att spritsa marängen snyggt om du fryser tårtan nu. Då kan du ställa den frysta tårtan på en smal plastbunke och sedan spritsa så att kanten längs med tårtan blir snygg. Alternativt smetar du bara ut marängen över hela tårtan och bränner av.Blir också snyggt!