BLEYS BAKVERK

Morotskakans dag
Idag tycker jag man ska tillfälle i akt att äta morotskaka då det är morotskakans dag. Har ju verkligen blivit en svensk klassiker som serveras på de flesta caféer. Lite extra festligt blir det ju om man serverar morotskakan i tårtform. Inte svårare att göra egentligen men desto finare och roligare att baka:) Den här varianten är kanske lite mer kompakt än den traditionella men också väldigt saftig och smakrik. Jag hittade nått recept en gång med äppelmos i vilket jag var tvungen att testa. Tycker det bidrar lite extra till saftigheten.
Jag gjorde min i en 15 cm form men det går säkert alldeled utmärkt att göra den i en lite större form. Den blir ju inte lika hög då och man får grädda lite kortare tid.

Morotstårta, 15 cm form

180 g (3 dl) mjöl

1,5 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

1,5 tsk kanel

3 krm ingefära

1,5 krm muskot

2 krm salt

3 medelstora ägg

150 g (2 dl) farinsocker

90 g (1 dl) strösocker

0,5 tsk vaniljsocker

80 g äppelmos

120 g (1,3 dl) solrosolja

200 g morötter

  1. Sätt ugnen på 175 grader

  2. SKala och riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet
  3. Blanda  ihop mjöl med kryddor, bikarbonat och bakpulver

  4. Vispa ihop ägg, vaniljsocker och socker lite fluffigt. Tillsätt olja, äppelmos och morötter och vispa ihop

  5. Vänd ner mjölblandningen

  6. Häll nästan allt i form ca 15 cm i diameter och grädda ca 70-80  min. Känn med en sticka att den är lagom gräddat då det kan skilja sig otroligt mycket mellan ugnar. Den ska inte bli kladdig när du sticker ner den.

Apelsinfrosting

150 g smör

300 g  (5 dl) florsocker

300 g färskost

1 msk rivet apelsinzest

1 tsk vaniljsocker

  1. Vispa smöret lite fluffigt tillsammans med apelsinzest och vaniljsocker. Vispa ner färskost och slutligen florsocker lite i taget.
  2. Om du vill kan du färga en del av frostingen orange

Montering

  1. Dela botten i fyra delar
  2. Bred ett lager frosting mellan varje botten
  3. Bred ett tunt lager frosting runt hela tårtan och ställ in i kylen en stund. Bred sedan ett lite tjockare lager med frosting. Om du vill kan du dutta ut lite orange frosting så tårtan blir fint marmorerad
  4. Dra med en spatel till ett fint mönster
  5. Pudra lite kanel på toppen