Morotstårta, 15 cm form
180 g (3 dl) mjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk kanel
3 krm ingefära
1,5 krm muskot
2 krm salt
3 medelstora ägg
150 g (2 dl) farinsocker
90 g (1 dl) strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
80 g äppelmos
120 g (1,3 dl) solrosolja
200 g morötter
-
Sätt ugnen på 175 grader
- SKala och riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet
-
Blanda ihop mjöl med kryddor, bikarbonat och bakpulver
-
Vispa ihop ägg, vaniljsocker och socker lite fluffigt. Tillsätt olja, äppelmos och morötter och vispa ihop
-
Vänd ner mjölblandningen
-
Häll nästan allt i form ca 15 cm i diameter och grädda ca 70-80 min. Känn med en sticka att den är lagom gräddat då det kan skilja sig otroligt mycket mellan ugnar. Den ska inte bli kladdig när du sticker ner den.
150 g smör
300 g (5 dl) florsocker
300 g färskost
1 msk rivet apelsinzest
1 tsk vaniljsocker
-
Vispa smöret lite fluffigt tillsammans med apelsinzest och vaniljsocker. Vispa ner färskost och slutligen florsocker lite i taget.
-
Om du vill kan du färga en del av frostingen orange
Montering
-
Dela botten i fyra delar
-
Bred ett lager frosting mellan varje botten
-
Bred ett tunt lager frosting runt hela tårtan och ställ in i kylen en stund. Bred sedan ett lite tjockare lager med frosting. Om du vill kan du dutta ut lite orange frosting så tårtan blir fint marmorerad
-
Dra med en spatel till ett fint mönster
-
Pudra lite kanel på toppen

