BLEYS BAKVERK

Vaniljhjärtan
Det är inte bara bakning som är mitt stora intresse här i livet utan även musik så nu har jag tagit tag i en gammal dröm om att testa musikal och idag tog jag första musikallektionen på Kulturama. Alltså wow vad roligt! Bakningen får hård konkurrens nu kan jag säga. Ett superhärligt gäng också som stöttar varandra så man inte behöver vara rädd för att göra bort sig. Men faktiskt vill jag peppa alla till att våga ta tag i drömmar som man kanske tror man är för gammal att försöka förverkliga eller som känns omöjliga. Det finns ju kurser i det mesta och inte alls bara för barn utan en massa roligt för vuxna också!
Men i alla fall så är det alla hjärtans dag på torsdag och hjärtformade kakor är ju ett säkert kort då. De här vaniljhjärtana är ju en riktig klassiker och bara så goda. Har du inte hjärtformar borde det funka med typ mandelmusselformar. Äggvitorna som blir över från vaniljkrämen går jättebra att frysa in om du inte vill baka på dem direkt. Om du behöver räkna om till antal sen kan du räkna med att en äggvita väger 17-20 gram
Vaniljkräm
500 g mjölk
1 vaniljstång
120 g äggula(6-7 st)
125 g socker
40 g maizena
25 g smör
1. Dela på vaniljstången och skapa ner fröna tillsammans med mjölken och vaniljstången i en kastrull. Låt koka upp och dra sedan bort från plattan och låt stå i ca 15 min. Ta sedan upp vaniljstången
2. Vispa upp ägggulor, socker och maizena i en annan skål
3. Häll mjölken över och vispa kraftigt. Häll tillbaka i kastrullen och åt sjuda tills krämen tjocknar.
4. Tillsätt smöret och rör till en slät kräm. Sila gärna.
5. Kyl krämen
Linserdeg
ca 25-30 hjärtan
480 g vetemjöl
400 g smör
100 g florsocker
10 g vaniljsocker
en nypa havssalt
40 g äggula(ca 2 st)
1. Lägg vetemjölet i en ring på bakbordet och lägg smör, florsocker, vaniljsocker och salt i mitten. Nyp ihop till en smulig massa
2. Tillsätt äggulorna och arbeta till en smidig deg
3. Lägg kallt ca 30-60 min
4. Sätt iugnen på 190 grader
5. Kavla ut degen ca 3 mm. Stansa ut hjärtan med en pepparkakshjärtform. Klä in formarna och fyll tre fjärdedelar med vaniljkräm. Skär bort överflödig deg.
6. Kavla ut degen igen och stansa ut lock som du lägger över vaniljkrämen så hela formen täcks. Tryck till och skär bort överflöd
7. Nacka locket med en gaffel
8. Baka av i ca 20-25 min tills gyllenbruna
9. Vänd upp på bakplåtspapper när du tagit ut dem ur ugnen. Pudra sedan med florsocker när de kallnat.