BLEYS BAKVERK

Charlotte Russe

Sista dagen på semester idag vilket ändå känns helt okej. Har haft en lång semester med mycket bakning och annat roligt så är redo att gå tillbaka tror jag.

Sitter framför nyhetsmorgon nu med en kaffe vilket är något jag älskar med helgmornarna. Snart ska jag dra igång något bak också och kommer fortsätta med min kyl-/frys- och skafferirensning som jag påbörjade för ett par dagar sedan. Faktiskt riktigt kul att bara baka utifrån det man har hemma. Blir ju liksom lite mer utmaning då.

Den här tårtan blev ett resultat av min frysrensning här om dagen. Hade några små olika påsar i frysen med en skvätt puré i varje. När jag gör puré slänger jag aldrig det som blir över utan fryser in. Så smidigt att bara ta fram och slippa göra puré från grunden varje gång man behöver. Hade inte märkt upp dessa påsar men tror det var en med rabarber och en med jordgubb/hallon. Använde dem till en bärbavaroise och den blev helt himmelskt god med mycket bärsmak. 

Charlotte Russe

Du behöver en springform ca 20 cm i diameter

Botten och kanter, ugn 200 grader

100 g äggvita (ca 3,5 st)

35 g strösocker

0,5 tsk citronjuice

65 g äggula (ca 3,5 st)

35 g strösocker

70 g vetemjöl

1 nypa salt

  1. Vispa en maräng av äggvitan, första delen socker och citronjuice

  2. Vispa äggula och socker pösigt

  3. Vänd ner marängen i äggulevispet lite i taget

  4. Sikta ner vetemjöl blandat med salt och vänd ihop till en jämn smet (smeten ska bli väldigt luftig)

  5. Rita ut en cirkel på ett bakplåtspapper som är något mindre än din springform du ska använda för montering av tårtan. Rita sedan upp två streck med ca 10 cm mellanrum(lika långa som kexen ska bli)

  6. Spritsa ut en botten i cirkeln du ritade och “fingrar” mellan de två strecken du ritade(så de blir lika långa)

  7. Strö på lite socker och sikta över florsocker. Låt stå i ca 6-8 min

  8. Baka i 200 grader ca 10-12 min tills kexen fått fin färg

  9. Kexen är fortfarande mjuka när du tar ut dem men låt dem svalna på ett galler så blir det hårda efter ett tag. Men min erfarenhet är att det är lättare att sätta ihop tårtan när kexen fortfarande är mjuka.

Fruktbavaroise

200 g fruktpuré + 20 g socker

50 g mjölk

65 g socker + 60 g(ca 3 st) Äggula

2,5 st gelatinblad (4,25 g)

250 g grädde

1.      Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten

2.      Koka purén med mjölk och den lilla delen socker.

3.      Vispa äggulan och den stora delen socker

4.      När purén kokar häll detta över äggulevispet under kraftig vispning och sedan tillbaka i kastrullen. Värm till 83 grader under konstant omrörning.

5.      Tillsätt gelatinet och sila smeten, kyl sedan ner bavaroisegrunden till ca 30 grader

6.      Vispa grädden och vänd sedan ner den i den fruktblandningen. Fyll upp i spritspåse.

Chantillykräm

250 g grädde

0,5 tsk vaniljpulver(eller 0,5 vaniljstång)

3 msk florsocker florsocker

Lägg allt i en bunke och vispa ihop till en fluffig kräm

Montering av tårta

  1. Placera ut kexbotten i botten på din springform. Det ska vara ett litet mellanrum till väggen lika brett som kexen.

  2. Tryck sedan ner kexen hela vägen runt om botten. Detta moment är lite knixigt för att få kexen att stå kvar. Man kan behöva använda sig av lite “stöttepelare”. När formen är fylld med kex runt om står de kvar av trycket mot varandra.

  3. Fyll sedan på med Bavaroise och låt stelna i kyl.

  4. Spritsa ut ett fint mönster med Chantillykräm och garnera med frysta bär eller färska om det är säsong för det. Knyt gärna ett band runt tårtan för det traditionela utseendet:)

 
 
#1 - Anonym

Åh så fin den blev och en fröjd för ögat. 😀👍

Svar: Åh tack!! :)
Sara Bley

#2 - Cecilia

Åh så fin den blev och en fröjd för ögat. 😀👍

Svar: Tack Cecilia! Roligt att höra:)
Sara Bley

#3 - Anonym

http://cakeitaway.nu/