BLEYS BAKVERK

Cheesecake med Amaretto och körsbärsswirl
Så här i början av det nya året kan det vara riktigt skönt med en rejäl genomgång av kyl och frys. Jag har precis påböjat och har hittat lite allt möjligt spännande som jag inte hade koll på att jag hade. Så för att göra plats för lite nytt och inte  behöva kasta något gammalt så har jag bara utifrån vad jag hade hemma gjort dessa små minicheesecakes. Hade fått över massa filadefiaost från i julas, hittade lite körsbär i frysen vilka jag kokade en kräm på och en skvätt amaretto fick bli ytterligare en smaksättning. Hade inga digistivekex så botten fick bli av nötter och fröer blandade med socker, sirapt och smör. Alltså detta blev faktiskt den godaste cheesecaken jag gjort. Körsbär och amaretto är ju bar för gott. 

Cheesecake med körsbär och amaretto, ca 6 portioner

Botten

60 g (ca 1 dl) mandel

30 g cornflakes

40 g pumpafrön

1 msk vaniljsocker

2 msk cocosflingor

75 g (0,75 dl) sirap

30 g smör

15 g (1 msk) socker

1 krm salt

  1. Mixa ihop mandel och cornflakes och blanda med resterande ingredienser

  2. Tryck ut allt i 6 små portionsformar som du klätt med bakplåtspapper(blir nog lite smet över så ni kan grädda den för sig. Bli en jättegod kaka)

  3. Grädda i 180 grader varmluft ca 10 min, tills botten fått fin färg. Vakta noga, den bränns lätt!

  4. Låt svalna i sina formar

Körsbärsswirl

130 g körsbär

45 g strösocker (0,5 dl)

20 g vatten (0,5 dl)

1 tsk citronsaft

10 (2 tsk) g maizena

12 g vatten

1. Blanda maizena och 12 g vatten i en liten skål.

2. Blanda ihop körsbärspurén med strösocker, 20 g vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp och blanda i maizenablandningen och låt koka under omrörning i 2-3 minuter tills du har en fin kräm. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna helt.

3.Drag ner ugnstemperaturen till 120 grader varmluft

Cheesecakefyllning

340  cream cheese, rumstempererad 
105 g socker
12 g (ca 1,5 msk) mjöl
2 ägg, rumstempererade
115 g gräddfil
1 bittermandel
37  g amarettolikör
1. Ugn 120°C, varmluft
2. Blanda creme cheese, socker och mjöl med en elvisp till en slät blandning. Vispa på låg hastighet och så lite som möjligt för att undvika att få in luftbubblor i smeten vilket kan orsaka sprickor.
3.. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa i mellan.
4. Tillsätt gräddfil, bittermandel och amarettolikör. Vispa ihop på låg hastighet.
5. Häll smeten över de förbakade bottnarna
6. Dunka formarna lite lätt mot bänken för att få ut luftbubblor.
7. Klicka i ca 1 msk av körsrskrämen i varje form och dra sedan runt med en potatissticka så du får fint mönster 
8. Baka i ca 1 h
9. Stäng av ugnen och lämna cheesecaken i ugnen i ca 30 min.
Man vill kyla ner cheesecaken långsamt för att undvika sprickor.
10. Ta ut cheesecaken och låt svalna helt.