Eclairsemla
Mördeg
80 g mjöl
90 g socker
75 g smör
0,75 tsk kardemummakärnor, mortlade
-
nyp ihop smöret med sockret
-
TIllsätt mjölet och mortlade kardemummakärnor
-
Kavla ut mellan två papper till ett par mm och lägg i kylen 30 min
Petit Choux, 20 st
125 g vatten
125 g mjölk
125 g smör
12 g socker
162 g vetemjöl
2 g salt
250 g ägg(ca 5 st)
-
Sätt ugnen på 200 grader
-
Värm vatten, mjölk, smör och socker tills det börjar koka.
-
Ta bort från värmen och vispa ner mjöl
-
Ställ tillbaka på plattan och rosta degen i ett par minuter tills den släpper kanten på kastrullen och liksom följer med vispen runt
-
Ta bort från värmen och häll över i en bunke. Tillsätt äggen ett i taget, blanda mellan varje. Fyll upp i spritspåse med rund eller fintantad tyll, ca 14 mm i diameter.
-
Spritsa ut ca 10 cm långa korvar
-
Skär mördegen i 1,5 cm breda och 10 cm långa remsor och lägg på eclairerna
-
Grädda ca 8 min
-
Sänk temperaturen till 180 grader och fortsätt grädda 12-14 min
-
Eclairer kan gräddas ganska hårt så ta hellre lite längre än för kort. Tar man ut dem för tidigt sjunker de ihop.
Mandelmassa
100 g sötmandlar
100 g socker
1 msk amaretto(eller efter smak)
1 msk grädde
-
Rosta mandlarna på 200 grader i ca 6 min
-
Blötlägg mandlarna över natten
-
Mixa mandlarna(med skal på) tillsammans med socker tills det blir som en massa. Smaka av med amaretto.
-
Tillsätt grädden till en spritsbar konsisten
Chantillykräm
3 dl grädde
4 msk florsocker
1 tsk vaniljpulver
-
Häll alla ingredienser i en bunke och vispa upp till mjuka toppar.
-
Fyll upp i spritspåse. Jag har en Saint Honoré-tyll men vilken tyll som helst går bra:)
Garnering
Florsocker
Rostad mandelspån(200 grader ca 2 min, eller tills fin färg)
Montering
-
Skär av toppen på Eclairen
-
Spritsa i lite mandelmassa och en sträng chantillykräm. Sätt på locket
-
Spritsa Chantillykräm på toppen, pudra över florsocker och strö på lite rostade mandelspån.

