BLEYS BAKVERK

Eclairsemla
Älskar verkligen kombinationen av smakerna i en semla och faktiskt verkar man ju kunna applicera dessa på precis vilket bakverk som helst. Testade nu att göra en variant på semla i form av en Eclair. Alltså wow säger jag bara! Blev helt sjukt god! En Eclaire består i grunden av Petit choux-smet vilket många kanske kan tycka verkar lite knöligt att göra. Men jag lovar er att det inte är så svårt som man kan tro. Följ bara receptet noga så kommer det gå galant!

Eclairsemla

Mördeg

80 g mjöl

90 g socker

75 g smör

0,75 tsk kardemummakärnor, mortlade

  1. nyp ihop smöret med sockret

  2. TIllsätt mjölet och mortlade kardemummakärnor

  3. Kavla ut mellan två papper till ett par mm och lägg i kylen 30 min

Petit Choux, 20 st

125 g vatten

125 g mjölk

125 g smör

12 g socker

162 g vetemjöl

2 g salt

250 g ägg(ca 5 st)

  1. Sätt ugnen på 200 grader

  2. Värm vatten, mjölk, smör och socker tills det börjar koka.

  3. Ta bort från värmen och vispa ner mjöl

  4. Ställ tillbaka på plattan och rosta degen i ett par minuter tills den släpper kanten på kastrullen och liksom följer med vispen runt

  5. Ta bort från värmen och häll över i en bunke. Tillsätt äggen ett i taget, blanda mellan varje. Fyll upp i spritspåse med rund eller fintantad tyll, ca 14 mm i diameter.

  6. Spritsa ut ca 10 cm långa korvar

  7. Skär mördegen i 1,5 cm breda och 10 cm långa remsor och lägg på eclairerna

  8. Grädda ca 8 min

  9. Sänk temperaturen till 180 grader och fortsätt grädda 12-14 min

  10. Eclairer kan gräddas ganska hårt så ta hellre lite längre än för kort. Tar man ut dem för tidigt sjunker de ihop.

Mandelmassa

100 g sötmandlar

100 g socker

1 msk amaretto(eller efter smak)

1 msk grädde

  1. Rosta mandlarna på 200 grader i ca 6 min

  2. Blötlägg mandlarna över natten

  3. Mixa mandlarna(med skal på) tillsammans med socker tills det blir som en massa. Smaka av med amaretto.

  4. Tillsätt grädden till en spritsbar konsisten

Chantillykräm

3 dl grädde

4 msk florsocker

1 tsk vaniljpulver

  1. Häll alla ingredienser i en bunke och vispa upp till mjuka toppar.

  2. Fyll upp i spritspåse. Jag har en Saint Honoré-tyll men vilken tyll som helst går bra:)

Garnering

Florsocker

Rostad mandelspån(200 grader ca 2 min, eller tills fin färg)

Montering

  1. Skär av toppen på Eclairen

  2. Spritsa i lite mandelmassa och en sträng chantillykräm. Sätt på locket

  3. Spritsa Chantillykräm på toppen, pudra över florsocker och strö på lite rostade mandelspån.

 
 

 

 




#1 - Lena

Hej! Ska absolut testa receptet, ser fantastiskt gott ut. Vilket syfte fyller mördegsremsan ovanpå eclairen?

Svar: Ja gör det! Det ger en sötare smak och lite mer "crunch". Går absolut att skippa den:)
Sara Bley