BLEYS BAKVERK

Kalljästa dessertsemmelpizzor
Klurade länge på vad jag Sskulle göra för typ av hybridsemla och kom fram till denna variant i form av en dessertpizza. Även det var ju en av utmaningarna i Hela Sverige bakar så lite kul att spinna vidare på det temat. Här får ni receptet
Mandelmassekräm
150 g mandelmassa
2 äggulor
50 g smör, rumsvsrmt
0,5 msk grädde
1 liten bittermandel
1. Riv mandelmassan och bittermandel och blanda den med smöret. Tillsätt äggulorna en i taget och blanda sist ner lite grädde för att få en smidig kräm.
Pizzadeg
20 g jäst
250 g mjölk
1 tsk kardemummakärnor
65 g socker
90 g smör
0,5 tsk salt
0,5 ägg(eller 1 äggula)
450 g vetemjöl
1.Smula jästen i en bunke och häll kall mjölk över jästen, tillsätt sockret, mortlad kardemumma, ägget, salt och 400 g mjöl(använd resten till utbakningen). Kör ihop till en deg och tillsätt sedan rumsvarmt smör. Eftersom degen ska kalljäsa i kylen minst 8 h så behöver man inte knåda länge utan bara så den går ihop. Glutentrådarna utvecklas i stället under den långa jästiden.
2. Låt jäsa 20 i rumstemperatur och sedan i kyl minst 8 h.
3. Dela upp degen i ca 17 bitar á 50 g. Rundriv bullarna och platt a sedan ut dem till pizzor. Man vill gärna behålla en fluffig kant så försök att "dra" ut dem utan att platta till kanten. Men det funkar så klart att kavla också:)
4. Bred på fyllningen men lämna en lite bit längs kanten. Grädda i 220 grader i ca 7-9 min tills de fått fin färg.
5. Låt svalna och spritsa på en klick grädde. Strö sedan över lite hackade mandelspån och florsocker