60 g florsocker
90 g rumsvarmt smör
180 g vetemjöl
30 g äggula (ca 1,5 st)
-
Finfördela rumsvarmt smör, mjöl och florsocker fint med fingrarna.
-
Tillsätt ägg och knåda ihop till en deg. Platta ut degen, plasta in med plastfolie och lägg i kylen minst 20 min.
-
Kavla ut degen och stansa ut små cirklar lite större än forman du använder. Skär bort överflödig deg så du får en rak kant. Nagga botten med en gaffel och ställ in i frysen ca 15 min (det gör man för att inte kanterna ska sjunka ner).
-
Grädda i 180 grader i ca 10-12 min
- Låt svalna
-
Rosta ca 50 g hasselnötter i 200 grader i några minuter
-
Gnugga bort skalet med en handduk
- Hacka nötterna grovt
Chokladkola
2 dl grädde
1,5 dl socker
1,5 dl sirap
4 msk kakao
40 g smör
Flingsalt
-
Koka upp socker, grädde, kakao och sirap till 125 grader. Du kan göra kulprovet för att se att kolan fått den konsistens du vill ha.
-
Tillsätt smöret och rör om.
- Fyll upp tartelettformarna halvvägs. Låt stelna.
- Hacka chokladen
- Koka grädden med honung och häll över chokladen. Vänta 30 sekunder och rör sedan om i ganaschen till en slät kräm.
- Tillsätt smöret och blanda
- Häll ganachen över kolan upp till kanten på formen
- Toppa med hackade nötter och lite flingsalt


