BLEYS BAKVERK

Kolatartelett
Den här choklad- och kolatarteletten gör jag ibland när jag vill buda på dessertbuffet. Just tarteletter är så roligt att göra tycker jag. Går väldigt enkelt att förbereda också eftersom man kan baka skalen för sig och frysa in och sedan fylla med olika fyllningar. Receptet på dessa är ganska lika de jag gjorde i finalen av Hela sverige bakar men nu har jag adderat även chokladganach och lite flingsalt. Man kan använda nästan vilka formar man vill till de här. Jag tog små folieformar som man har till mazariner men madelmusselformar går också bra eller om man vill göra en stor paj funkar även det finfint. Får du deg över håller den i kylen ganska länge men ananrs kan du bara frysa in den eller bara göra nåra extra skal att frysa in.
Linserdeg

60 g florsocker

90 g rumsvarmt smör

180 g vetemjöl

30 g äggula (ca 1,5 st)

  1. Finfördela rumsvarmt smör, mjöl och florsocker fint med fingrarna.

  2. Tillsätt ägg och knåda ihop till en deg. Platta ut degen, plasta in med plastfolie och lägg i kylen minst 20 min.

  3. Kavla ut degen och stansa ut små cirklar lite större än forman du använder. Skär bort överflödig deg så du får en rak kant. Nagga botten med en gaffel och ställ in i frysen ca 15 min (det gör man för att inte kanterna ska sjunka ner).

  4. Grädda i 180 grader i ca 10-12 min

  5. Låt svalna
Rostade hasselnötter
(Finns även hasselnötter som är rostade att köpa om man inte vill göra egna)
  1. Rosta ca 50 g hasselnötter i 200 grader i några minuter

  2. Gnugga bort skalet med en handduk

  3. Hacka nötterna grovt

Chokladkola

2 dl grädde

1,5 dl socker

1,5 dl sirap

4 msk kakao

40 g smör

Flingsalt

  1. Koka upp socker, grädde, kakao och sirap till 125 grader. Du kan göra kulprovet för att se att kolan fått den konsistens du vill ha.

  2. Tillsätt smöret och rör om.

  3. Fyll upp tartelettformarna halvvägs. Låt stelna.
Chokladgansch
100g mörk choklad(Marabous mörka är bra tycker jag, den har typ 55% kakaohalt)
100g grädde
20g (1 msk) honung
15g smör
  1. Hacka chokladen
  2. Koka grädden med honung och häll över chokladen. Vänta 30 sekunder och rör sedan om i ganaschen till en slät kräm.
  3. Tillsätt smöret och blanda
  4. Häll ganachen över kolan upp till kanten på formen
  5. Toppa med hackade nötter och lite flingsalt