BLEYS BAKVERK

Banandessert
Hej på er! Vilken regning torsdagkväll vi har här i Stockholm. Men ganska mysigt ändå med sommarregn. Kan man med gott samvete sitta inne och spåna på receptidéer och lyssna på musik.
Nu kommer jag bara jobba en månad till på caféet och sedan väntar nya äventyr. Vad är jag inte riktig hundra på än men var på ett väldigt roligt möte i förrgår som handlar om ett eventuellet framtida jobb. Låter bara galet roligt men också lite läskigt. Ska ge besked om typ en vecka. När jag har gjort det skriver jag här på bloggen vad det handlar om ;)
Igår provlagade jag en dessert. Började med att jag hittade gamla bananer som behövde användas. Kom på att jag aldrig testat bananmousse så det fick det bli. Sen hittade jag maränger och jordnötter i skafferiet, en gammal oöppnad havregrädde och färska jorgubbar i kylen och glaze i frysen. Så helt plötsligt var där en komplett dessert. Roligast nästan att skapa av det man hittar hemma. Blir ju lite mer utmaning än att bara gå till affären och plocka precis vad man behöver. Glazen har jag gett recept på i tidigare inlägg men bananmoussen ska ni få! Inspirationen på den kommer från Daniel Roos.
 Bananmousse
1,5 st (2,6 g) Gelatinblad
135 g banan
70 g (knappt 1 dl) socker
15 g smör
0,5 mska lime- eller citronsaft
2 tsk rom
100 g italiensk maräng
2,5 dl grädde, lättvispad
1. Lägg gelatinet i kallt vatten
2. Smält sockret i en stekpanna till gyllene. Tillstät de skivade bananerna och låt karamellisera. Tillsätt smöret.
3. Häll upp i en bunke och tillsätt rom och citron- eller limejuice. Mixa slätt och passera genom sil.
4. Värm lite av purén och tillsätt gelatinet. Blanda med resten av purén. Låt svalna till ca 40 grader eller längre.
5.Vänd ner marängen och sist grädden.
6. Fyll upp i formar
Italiensk maräng
60 g (2 st) äggvitor
90 g ( dl) socker
20 g (drygt 1 msk) vatten
1. Koka vatten och socker till 121 grader. När temperaturen nått ca 115 grader börjar du vispa äggvitan till ett skum. Häll sedan sockerlagen i en tunn stråle medan du vispar på ganska låg hastighet. Vispa sedan marängen kall.