BLEYS BAKVERK

Kolapetit fours med vinbär
I morgon får jag också äntligen några dagars semester. Ska hänga med familjen ute i Sankt Annas Skärgård vilket är det bästa jag vet på sommaren. Har verkligen längtat efter det nu!. Men först ska ni få receptet på de här supergoda små kola petit fourerna. I skalet bytte jag ut en liten del av mjölet till Enkornsmjöl. Tycker det är kul att blanda med kulturspannmål för omväxlingens skull. Sen köper jag gärna det med för att visa butikerna att vi vill ha mer av dessa (kan ju vara lite knepiga att få tag på). De är mer tåliga än de konventionella sorterna och jag tror därför vi kommer få se allt mer av dessa med rådande klimatförändringarna. De har dessutom ofta ett högra näringsinnehåll men i stället lite vekare gluten varför det är svårt att byta ut allt vanligt mjöl rakt av till dessa sorter (dock lättare i mördeg än t.ex bröd).
Vinbärs-Petit-fourer
Mördeg

50 g Enkorn

100 g vetemjöl

60 g ekologiskt strösocker

En nypa salt

90 g smör

20 g äggula

  1. Blanda ihop mjöl, socker salt och smör i en matberedare eller för hand. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Om du använt rumsvarmt smör så låt degen vila i kyl ca 30 min annars kan du kavla ut direkt. Tips! Fördelen med matberedare är att du kan tillsätta kylskåpskalt smör så att du får en kallare deg som inte behöver vila i kyl innan du kavla ut den.
  2. Kavla ut degen 2-3 mm och stansa ut en platta i lagom storlek och klä in formarna. Picka botten och lägg in i frys minst 30 min.
  3. Grädda sedan i 175 grader ca 12-15 min eller tills botten börjar få färg.
Brynt-smörkola
100 g smör
1 dl grädde
135 g (1,5 dl) socker
0,5 dl glykos
25 g (0,25 dl) vatten
0,5 tsk flingsalt
  1. Bryn smöret. Där är klart när det slutat bubbla och har en nötig doft.
  2. Blanda ner grädden
  3. Smält strösocker, glykos och vatten till en karamell. Den är klar när den ändrat färg och fått mörkare ton (ca 165 grader)
  4. Koka upp grädden och smöret och tillsätt det i tre omgångar under kraftig vispning. Man vill ha gräddbladningen varm för annars är det risk att sockret klumpar sig
  5. Koka kolan till 124 grader
  6. Häll upp i de förgräddade skalen och låt stelna.
  7. Strö över flingsalt och vinbär