BLEYS BAKVERK

Vit kladdkaka med Amaretto och körsbär
Nu har värmen verkligen anlänt till Stockholm (och övriga Sverige tror jag). Eftersom caféet där jag jobbar ligger precis vid en strand blir det verkligen högtryck under soliga dagar då alla strandbesökare ska ha glass, fika eller lunch. Jobbet jag nämnde i tidigare inlägg blev det tyvärr inget med. Var som dessertkonditor på ett hotell vilket lät superroligt eftersom desserter egentligen är det jag gör helst men nu blir det plugg i höst i stället. Det står mellan två olika utbildningar med helt olika inriktning. Tycker verkligen det mest är roligt vilket också gör att jag har svårt att bestämma mig vad jag vill jobba med. Är ju utbildad ingenjör men kände ganska snabbt att jag nog inte vill sitta på ett kontor och framför en dator åtta timmar om dagen. Så nu blir det antingen TV- och medieproduktion på Kaggeholms Folkhögskola eller Bageri- och konditoriubildning på Astar. Just tv-produktion är något jag fastnat för senaste åren när jag har varit med en del som statist och även under inspelningen av Hela Sverige bakar. Gjorde dock en sen anmälan till Kaggeholm så håller alla tummar och tår för att jag har en chans att komma in ändå. Annars är jag supertaggad på konditorutbildningen också så känner att det blir bra i vilket fall. Det här recpetet testade jag förra sommaren men insåg att jag inte lagt upp receptet. Den blev bara så himla god! Amaretto och körsbär är verkligen en favortikombo.
Vit kladdkaka med körsbär och Amaretto
150 g smör
150 g vit choklad
2 ägg
200 g (drygt 2 dl) socker
140 g (2,3 dl) vetemjöl
1 krm salt
2 msk Amaretto
1,5 bittermandel
150 g körsbär eller Bigarråer
25 g mandelspån
  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa kanterna på en form ca 24 cm i diameter och kläm fast ett bakplåtspaper i botten
  2. Bryn smöret i en kastrull. Hacka chokladen och tillsätt i smöret. Rör om tills det smält och tillsätt Amaretton
  3. Vispa ägg och socker fluffigt
  4. Vänd ner mjöl, salt och bittermandlar i äggsmeten. Tillsätt smörblandningen
  5. Häll smeten i formen. Blanda körbär med potatismjöl och strö över kakan. Strö över mandelspån
  6. Bakak mitt i ugenen ca 20-30 min. Kakan ska ha fått lite färg på ytan men fortfarande vara kalddig i mitten. Låt kallna helt och ställ i kyl några timmar.
  7. Strö över lite florsocker vid servering och servera med grädde