BLEYS BAKVERK

Brownie med chokladganch och saltkaramelliserade hasselnötter

Brownie med chokladganach och saltkarameliserade nötter

100 g mörk choklad, 55%

125 g smör

110 g(ca 2 st) ägg

90 g socker

40 g vetemjöl

24 g kakao

0,5 krm salt

1. Smält smör och choklad till 50 grader

2. Rör i sockret

3. Tillsätt äggen ett i taget

4. Vänd i mjölet blandat med kakao och salt

5. Häll upp i 2 formar á 12 cm och grädda i 160 grader ca 18 min. Den ska vobbla lite när man skakar på formen. Ställ i kyl under natten så blir den perfekt krämig dagen efter.

Chokladganach

150 g mörk choklad (jag använder 55%, Marabous mörka choklad har ungefär den kakaohalten)

150 g (drygt 1,5 dl) grädde

2 msk honung

25 g smör, rumsvarmt

  1. Koka grädde och honung och häll över hackad choklad.

  2. Rör ner rumsvarmt smör.

  3. Låt ganachen sätta sig i kyl ett tag till den blir bredbar.

  4. Bred ut på den kalla kakan. Beroende på hur tjockt lager du vill ha på kakan kan det blir ganach över. Den kan du frysa in och värma up och sedan använda igen

Saltkaramelliserade hasselnötter

50 g socker

15 g vatten

150 g nötter

ca 0,5 tsk flingsalt

  1. Rosta nötterna på 180 grader i ca 7-10 min. Ta ut och kolla ibland så de inte blir för mörka

  2. Gnugga bort skalet med en handduk

  3. Koka ihop vatten och socker till en ljus karamell

  4. Tillsätt nötterna (bra om de fortfarande är lite varma) och rör runt

  5. Häll ut på ett bakplåtspappaer och dela på dem med två gafflar

  6. Strö på lite flingsalt