Brownie med chokladganach och saltkarameliserade nötter
100 g mörk choklad, 55%
125 g smör
110 g(ca 2 st) ägg
90 g socker
40 g vetemjöl
24 g kakao
0,5 krm salt
1. Smält smör och choklad till 50 grader
2. Rör i sockret
3. Tillsätt äggen ett i taget
4. Vänd i mjölet blandat med kakao och salt
5. Häll upp i 2 formar á 12 cm och grädda i 160 grader ca 18 min. Den ska vobbla lite när man skakar på formen. Ställ i kyl under natten så blir den perfekt krämig dagen efter.
Chokladganach
150 g mörk choklad (jag använder 55%, Marabous mörka choklad har ungefär den kakaohalten)
150 g (drygt 1,5 dl) grädde
2 msk honung
25 g smör, rumsvarmt
-
Koka grädde och honung och häll över hackad choklad.
-
Rör ner rumsvarmt smör.
-
Låt ganachen sätta sig i kyl ett tag till den blir bredbar.
- Bred ut på den kalla kakan. Beroende på hur tjockt lager du vill ha på kakan kan det blir ganach över. Den kan du frysa in och värma up och sedan använda igen
Saltkaramelliserade hasselnötter
50 g socker
15 g vatten
150 g nötter
ca 0,5 tsk flingsalt
-
Rosta nötterna på 180 grader i ca 7-10 min. Ta ut och kolla ibland så de inte blir för mörka
-
Gnugga bort skalet med en handduk
-
Koka ihop vatten och socker till en ljus karamell
-
Tillsätt nötterna (bra om de fortfarande är lite varma) och rör runt
-
Häll ut på ett bakplåtspappaer och dela på dem med två gafflar
-
Strö på lite flingsalt
