BLEYS BAKVERK

Chokladpaj
Äntligen fredag idag och vad passar då bättre än att baka något riktigt smaskigt. Den här chokladpajen tror jag går hem hos de flesta som gillar choklad lika mycket som jag. 
För mig blir det en lugn fredagkväll. Ska snart in till stan och leverera en tårta som en vän har beställt och kanske passar på att gå på bio. Har velat se "Eld och lågor" så får nog blir så.
Tartelettskal

225 g vetemjöl

110 g smör

75 g florsocker

1 ägg

  1. Nyp ihop vetemjöl, socker och smör på ett bakbord

  2. Tillsätt ägget och knåda tills den precis går ihop

  3. Plasta in och låt vila i kylen ca 15 min

  4. Kavla ut och täck en pajform. Nagga botten

  5. Sätt in i frysen ca 15 min. Detta gör att pajskalet behåller formen och inte åker ner när man gräddar det. Om det blir deg över (beror lite på hur stor pajform du använder) kan du frysa in och använda senare.

  6. Förgrädda i 175 grader ca 10 min, eller tills det fått fin färg

Chokladkräm

250 g mörk choklad, 70 %

250 g (drygt 2,5 dl) grädde

110 g ägg (2)

60 g (0,75 dl) strösocker

1 msk rom

  1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör ihop till en slät massa.

  2. Separera äggulorna och vitorna från varandra

  3. Vispa äggulorna med hälften av sockret över ett vattenbad till en fluffig smet. Känn med fingrarna i äggulevispet så att sockerkristallerna har smält och du fått en fluffig smet.

  4. Vispa äggvitorna med den andra hälften socker till ett fast skum. Vänd ner äggulesmeten i chokladen tillsammans med romen. Vänd sist ner äggviteskummet med en slickepott..

  5. Häll över krämen i tartskalet, ända upp till kanten. Blir det kräm över kan du baka dem för sig, utan skal, i små formar. Blir en god dessert i sig.

  6. Baka på 160 grader i ca 20 min minuter( beror lite på hur djup form du har). Ta ut och låt svalna. och ställ in i kylen 2 timmar.

  7. Pudra över kakao och servera med vispad grädde