BLEYS BAKVERK

Hej Livet
För någon månad sedan blev jag intervjuad av tidningen Hej Livet som Svensk kyrkan ger ut i Norrköping. Det är ett livsfrågemagasin som tar upp alla möjliga frågor och delas ut gratis till alla i Norrköpigns kommun. I det här numret var temat passion och jag blev inerjuad om min passion för bakning och medverkan i Hela Sverige bakar. Det  blev ett superfint reportage och igår kom tidnignen ut. Jag bjöd även på ett recet på en enkel dessert som jag tänkte dela med er nu också.
Passionsfruktsmousse med browniebitar, 4 portioner

Brownie

125 g mörk choklad, 55%

125 g smör

110 g (ca 2 st) ägg

70 g (ca 0,8 dl) socker

50 g (ca 0,6 dl) farinsocker (kan bytas ut till vitt socker eller muscovadosocker)

40 g (0,75 dl) vetemjöl

16 g (2 msk) kakao

0,5 krm salt

  1. Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme
  2. Rör i sockret
  3. Häll över allt i en bunke och låt svalna en aning
  4. Vispa ner ett ägg i taget
  5. Blanda mjöl, kakao och salt och vänd i det i äggsmeten
  6. Häll upp i springform ca 22 cm
  7. Grädda i 160 grader ca 20 min. Den ska fortfarande vara något lös i mitten.
  8. Låt stelna i kyl eller frys
  9. Skär upp i små kuber. Du kommer få massa browniebitar över men de går bra att lägga frysen och ha till andra desserter.

Passionsfruktsmousse

200g (2 dl) passionsfruktsjuice (finns i välsorterade matbutiker bland juicerna)

3-4 st passionsfrukter (ska bli 35g passionsfruktssaft)

20 g apelsinsaft (ca 0,5 apelsin)

70 g socker (0,75 dl) socker

3 dl vispgrädde

3,25 st gelatinblad

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten
  2. Sjud 200 g passionsfruktsjuice i ca 5-6 min tills du har 150g (1,5 dl) saft kvar. På så sätt får du en koncentrerad juice med mer smak
  3. Gröp ur frukterna och sila bort kärnorna. Se till att du fått ut ungefär 35 g saft.
  4. Tillsätt passionsfruktssaften som du pressat, pressad apelsinsaft och socker till kastrullen och låt koka upp igen.
  5. Ta av från värmen och rör ner gelatinbladen. Låt svalna till ca 30 grader
  6. Vispa grädden till mjuka toppar. Det är viktigt att den inte blir för hårt vispad.
  7. Vänd ner juiceblandningen i grädden
  8. Fyll upp i glas och låt stelna i kylen ett par timmar

Nu kommer du till den roliga biten vilket är garneringen! Lägg på browniebitarna så som du tycker blir fint och sedan kan du garnera ytterligare med precis det du gillar. Jag garnerade förutom med browniebitarna även med maränger, kakaonibs, torkade blomblad och lite vinbärspulver.