BLEYS BAKVERK

Budapestrulle
Nu var det ungefär en vecka sedan jag jobbade min sista dag som kabelprojektör på Pöyry på ett tag för att i stället baka på heltid till Stora Henriksvik och Tyresö sott här i Stockholm. Det känns verkligen jätteroligt och en superbra chans för mig att få testa en helt annan bransch. All bakning sker i ett storkök ute i Nacka men jag kommer även vara på plats en del i själva caféet och hjälpa till i serveringen. Jättekul om ni kommer förbi och hälsar på då!
Idag är det inte bara 1 maj utan också Budapestrullens dag. En favoritbakelse för min del och dessutom väldigt enkel att göra. Det enda lite knepiga är när man ska rulla ihop den utan att den spricker. 

Budapestbakelse

135 g strösocker (1,5 dl)

105 g hasselnötsmjöl (2,25 dl)

55 g maizena (0,75 dl)

190 g äggvita (6 st)

135 g strösocker (1,5 dl)

50 g mandelspån

400 g grädde

1 burk mandarinklyftor(eller andra bär eller frukter)

100 g mörk choklad

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

  2. Vispa äggvitan fluffigt och fast, tillsätt strösockret lite i taget och vispa till en fast maräng.

  3. Blanda strösocker, hasselnötsmjöl och maizena i en bunke och vänd ner i marängen försiktigt.

  4. Klipp ett hål i en spritspåse ungefär så tjockt som en tumme. Spritsa ut strängar tätt på bakplåtspappret lika långa som plåten. Strö över mandelspån

  5. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 20-23 min. Öppna ugnsluckan ett par gånger under tiden för att släppa ut fuktig luft.

  6. Ta ut ur ugnen och vänd upp och ner på ett bakplåtspapper. Lägg en plåt över och låt svalna till den är lite ljummen. Bred på grädden och sprid ut frukten. Rulla ihop rullen med bakplåtspappret till hjälp.

  7. Ringla över smält choklad och pudra med florsocker