BLEYS BAKVERK

Plommonkaka
Nu har det gått en vecka sedan jag flyttade ut på landet och blev Helgöbo. Känns verkligen toppen både med boendet och människorna men framför allt med utbildningen. Känns som att jag verkligen har hittat rätt. Första uppgiften vi fick var att två och två göra en presentationsfilm om varandra på två minuter. Vi spelade in inne i stan på Söder och sitter nu och redigerar ihop allt. 

Men så klart kommer jag inte släppa bakningen under tiden här. Har dock upptäckt att köksredskapen i internatköket är något begränsade. Får nog bli en vända hem till lägenheten och ta med lite hit (eller så ser jag det som en utmaning att baka med det som finns :)).

Igår var syrran här och hälsade på och vi undersökte omgivningarna lite. Hade hört talas om att det skulle finnas en typ hippiegård här som heter Rosenhill med fin trädgård och gårdscafé så vi drog dit. Verkligen ett supermysigt ställe så beöker ni Ekerö så rekommenderas en sväng dit. De hade självplock av plommon vilket utnyttjades :)

Plommonkaka

150 g smör

3 ägg

180 g (2 dl) strösocker

80 g (1 dl) muscovadosocker (eller byt ut till vitt socker)

270 g (4,5 dl) vetemjöl

1,5 msk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

6 bittermandlar

ca 10 stora plommon

Eventuellt mandelspån

  1. Smält smöret och låt det brynas till en gyllene färg

  2. Vispa ägg och socker pösigt

  3. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och riven bittermandel

  4. Vänd ner mjölblandningen i äggvispet

  5. Tillsätt smöret

  6. Häll upp i en liten långpanna och sticker ner halverade plommon

  7. Du kan toppa med mandelspån om du vill

  8. Grädda i 175 grader ca 45-50 min (beroende på hur stor form du har så ha koll på kakan)