BLEYS BAKVERK

Banankaka med kolasås och frosting
Hej på er! Blir inte lika frekvent bakande som tidigare men vet liksom inte riktigt vad jag ska göra av allt så här i karantäntider. Idag blev det i alla fal lite bakning på schemat. Hade nämligen tre skrumpna bananer som passade perfekt till en banankaka. Den blev magiskt god kan jag lova. Toppade med frosting (min favorit som är bara helt perfekt fluffig och krämig) och salt kolasås (också en favorit). Ni får receptet på alla delar men man kan så klart välja att göra allt eller kanske bara själva kakan. Frostingen passar också perfekt på t.ex. morotskaka och kolasåsen kan man ju ha till allt.
Recept banankaka
150 g smör
270 (3 dl) socker
2 ägg
300 g (5 dl) mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
3-4 bananer
0,5 dl kallt kaffe
55 g (ca 1 dl) Hasselnötter, grovhackade
  1. Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en form (ca 24 cm i diameter)
  2. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning
  3. Blanda vetemjöl med kryddor, bakpulver och bikarbonat
  4. Blanda ner mosade bananer, vetemjölblandningen, och kaffe i äggvispet. Vänd sist ner hasselnötterna
  5. Grädda kakan lång ner i ugnen ca 50 min.
Salt kolasås
220 gram socker
1 dl vatten
2,5 dl grädde
140 gram smör
1 tsk salt
1. Koka socker och vatten tills gyllenbrunt (ca 170-175 grader)
2. Värm grädden
3. Dra bort sockret från plattan och tillsätt grädde lite i taget. Rör hela tiden så sockret inte klumpar hop sig. Koka till 115 grader (ca 10 min). Vill du ha lite mer rinnande sås kan du koka lite kortare tid bara.
3. Rör ner smöret och blanda i saltet
Frosting

100 g smör, rumsvarmt

200 g Creme cheese, rumsvarm

200 g florsocker

1 tsk vaniljsocker

100 g (1 dl) grädde

  1. Vispa smöret vitt

  2. Tillsätt creme cheese och vaniljsocker och vispa så det går ihop

  3. Sikta ner florsockret lite i taget och vispa till en slät kräm

  4. Tillsätt grädde och vispa fluffigt

  5. Vänd ner ca 0,5 dl av den salta kolasåsen lite slarvigt
  6. Spritsa ut frostingen på kakan. Klicka dit lite salt kolasås. Pudra över kakao blandat med guldpulver. Toppa med hackade pistagenötter