BLEYS BAKVERK

Påsklov och Crème Brûlée
Första dagen på påsklovet och varmaste dagen hittils! Äntligen! Tycker vi är värda en tidig och varm vår nu när vintern har varit så katastrofdålig. Går in i tredje karantänveckan nu men måste säga att jag tycker det går väldigt bra hittils. Tror man som lite introvert klarar den här isoleringssituationen bättre. Som Babben sa i Skavlan "jag har aldrig tråkigt själv" och jag kände liksom igen mig i det. Finns alltid något att sysselsätta sig med. Idag har jag vårfixat cykeln och tagit en första kort cykeltur, kollat youtubefilmer om fotografering, fotat bakverk, läst recept till påsk och promenerat. En väldigt bra karantändag helt enkelt.
Jag fick äggulor över efter att ha gjort italiensk maräng och klurade på vad jag skulle göra med dem. Fick bli Crème Brûlée vilket jag inte gjort sedan Hela Sverige bakar där jag fick en rejäl utskällning. Det var för mycket grejer på, några var gryniga och andra underbakade och dessutom var formarna fula och passade inte alls till Crème Brûlée. Ja enligt dem var det katastrof helt enkelt. Kan hålla med dem om att konsistensen inte blev perfekt men tillbehören var jag väldigt nöjd med och formarna tycker jag passar perfekt. Nu gav jag mig i alla fall på dem igen och tycker de blev ruskigt goda. När man har tid kan liksom inte så mycket gå fel med den här desserten så det är mitt enda tips. Gör dem helst dagen innan de ska ätas. Jag smaksatte mina med lavendel men det kan du utesluta om du vill. Ta då lite extra vaniljpulver eller allra helst vaniljstång om du vill lyxa till det
Crème Brûlée 3 portioner
3 äggulor
lite vaniljpulver eller 0,5 vaniljstång
140 g grädde
100 g mjölk
40 g socker (0,5 dl)
1 msk torkad lavendel
Strösocker till täcket
1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft
2. Koka upp grädde, mjölk, vaniljpulver och lavendel. Låt det dra i 5 min.
3. Vispa upp äggulorna lätt och slå sedan gräddblandningen över under kraftig vispning.
4. Sila smeten och skumma sedan av med en sked
5. Häll i portionsformar
6. Ställ in formarna i ugnen i ca 50-60 min tills temperaturen uppnår 86 grader. De ska dallra lite när man skakar på dem lite lätt.
7. Låt svalna och strö sedan på ett tunt lager med strösocker. Bränn av och upprepa processen.