BLEYS BAKVERK

Blåbärsbullar och nytt jobb
Ja som ni kanske har märkt blir det inte lika frekventa uppdateringar på Instagram och bloggen. Bakning har blivit lite bortprioriterat på sistone men gett plats för massa annat skoj. Förra veckan hade jag "inskolning" på SportExpressen där jag har fått ett sommarvik. Helt sjukt när jag tänker på det. Känns galet roligt men samtidigt som en stor utmaning men vet att det kommer bli otroligt lärorikt. Är anställd som TV-reporter men kommer i praktiken mest ägna mig åt att filma och redigera (hade någon sagt till mig för 5 år sedan att jag en dag skulle jobba som TV-reporter på Expressen hade jag inte trott en sekund på det). Men ska vara beredd på att kunna åka ut i enmansteam som både reporter och fotograf . Det som är så bra är just det som att man säkert kommer få testa på så mycket olika uppgifter vilket passar mig perfekt. Så på fredag drar det igång mer på riktigt och sen är jag där till början på augusti. 
Men nu ska ni få receptet på blåbärbullar som jag tog mig tid till att baka igår. 
Blåbärsbullar, ca 30 st
Deg:
25 g jäst
500 g mjölk (kall)
90 g (1 dl) socker
140 g smör (rumsvarmt)
820 g (13,5 dl) vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk mortlad kardemumma
  1. Smula degen i en bunke och häll på lite av mölken. Rör så jästen löses upp
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och kör maskinen på låg hastighet i ca 10-15 min. Gör glutenprov.
  3. Låt jäsa i ca 1 h
  4. Kavla ut degen och smeta på blåbärsremonsen (se recept nedan)
  5. Vik ett treslag och skär ut remsor. Snurra till bullar 
  6. Låt jäsa ca 45 min till 1 h (till dubbel storlek så håll lite koll)
  7. Grädda i 220 grader i 8-10 min
Blåbärsremons:
120 g smör
120 g riven mandelmassa
140 g blåbärssylt
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kardemumma
2 tsk maizena
1. Vispa ihop allt med elvisp till fluffig konsistens