BLEYS BAKVERK

nöt- och pepparkaksrulltårta
Ikväll är det ju som bekant USA-val och jag har bänkat mig hemma hos syrran för att följa. Tog med mig en rulltårta som jag bakade igår och den blev helgod faktiskt. Rulltårta är ju det ultimata bakverket eftersom det går så fasligt fort att göra och blir sådär lagom festligt. Det bästa är att ni hinner svänga ihop er egen lagom till kvällens valvaka. Nu ska vi hugga in på vår!

Pepparkaksrulltårta

3 ägg

135 g (1 1/2 dl) strösocker

30 g (0,5 dl) vetemjöl

37 g (0,5 dl) potatismjöl

100 g hasselnötsmjöl

2,5 tsk kanel

2 tsk ingefära

1 tsk nejlika

0,5 tsk muskotnöt

1,5 tsk bakpulver

2 msk mjölk

  1. Sätt ugnen på 250˚C
  2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40 cm.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Bland torra ingredienserna och vänd ner det i äggsmeten. Rör ner mjölken.
  4. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

Strö lite strösocker jämnt över ett bakplåtspapper. Vänd upp kakan. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på och låt svalna.

Färskostfyllning

100 g smör, rumsvarmt

200 g Creme cheese, rumsvarm

150 g florsocker

1 tsk vaniljsocker

50 g lingon

  1. Vispa smöret vitt
  2. Tlilsätt florsocker och vispa lite till
  3. Tillsätt creme cheese och vaniljsocker och vispa så det går ihop
  4. Vänd ner lingon
  5. Bred ut frostingen på kakan, rulla ihop och pudra med t.e.x kanel, kakao, guldpulver och/eller florsocker