150 g (1 1/2 dl) kikärtsspad
280 g mjölkfritt margarin
1 1/2 dl strösocker
200 g(dryg 3 dl) florsocker
2 tsk vaniljsocker
ca 60 g hallonpuré
-
Värm bönspadet tillsammans med strösockret till ca 65 grader. Sockret ska lösa sig helt.
-
Vispa bönspadet i hushållsassistent på medelhastighet tills det kallnat och bildat en fast och fluffig maräng.
-
Tillsätt sedan margarinet lite i taget under fortsatt vispning. Smörkrämen kommer att skära sig, men fortsätt vispa tills smörkrämen är slät igen.
-
Tillsätt vaniljsockret och hälften av florsockret. Vispa till en slät smörkräm. På slutet kan du öka hastigheten
-
Tillsätt sedan hallonpurén lite i taget under fortsatt vispning. Slutligen tillsätter du resten av florsockret eller tills du tycker det blir lagom sött.
Krämen håller sig bra i rumstemperatur. Ställer du den i kylen får du låta den bli rumsvarm och vispas upp igen när du ska använda den.
till en form ca 18-20 cm, dela i 3 delar
240 g (4 dl) vetemjöl
270 g(3 dl) strösocker
2 tsk bakpulver
44 g (1 dl) kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
180 g (2 dl) neutral olja (ex rapsolja eller solrosolja)
2 dl varmt kaffe
1 dl vegansk grädde(finns fler olika varianter men tror alla funkar)
2 tsk vitvinsvinäger/äppelcidervinäger
-
Blanda alla torra ingredienser i en bunke
-
Tillsätt olja, grädde och sist varmt kaffe och rör ihop till en jämn smet
-
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform. Smörj kanterna med lite olja eller margarin och pudra med kakao
-
Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen på 160 grader i ca 40-50 minuter. Känn med en sticka att den är klar
Vegansk chokladmousse
200 g mörk choklad (jag använder Odense 55% kakao)
5 dl Aito oat for wipping(men går säkert bra med annan vegansk grädde)
2 msk kakao
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1. Finhacka chokladen och häll över till en skål.
2. Koka upp grädden och häll över chokladen. Låt stå någon minut innan du rör om tills chokladen har smält.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och låt svalna helt i kylen.
4. Vispa smeten fluffig och skeda ut moussen i små glas.
Rårörda hallon
ca 100 g hallon
flosocker efter smak
Chokladsås
20 g (0,5 dl) kakao
90 g (1 dl) socker
125 g vatten
en nypasalt
Koka ihop allt och låt sjuda under omrörning ca 10-15 min till en ganska trögflytande konsisten. Om du har en pipflaska så häl upp i den.
Veganska maränger
140 g kikärtsspad (från en 400 gram burk)
135 g (1,5 dl) strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
tsk citronsaft
Gör så här:
1. Sila bort spadet från kikärtorna ner i en bunke. ärtorna kan du frysa in och ha i salader eller till hummus.
2. Vispa spadet tillsammasn med citronsaft tills det blir ett tjockt vitt och fast skum.
3. Tillsätt vaniljpulver och sockret medan du fortsätter att vispa. Fortsätt vispa tills smeten bildar toppar. När du kan hålla bunken upp och ner utan att det rinner ut är det klart.
5. Fyll en spritspåse med marängsmet och spritsa ut maränger på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 125 grader i cirka 75-90 minuter beroende på hur sora du gör dem.
Montering
1. Lägg plastoflie i formen du gjorde tårtan i. Lägg i första botten.
2. Spritsa ut en ring med chokladmousse. Lägg råröda hallon i mitten och spritsa sedan ut chokladmoussen över hallonen.
3. Lägg på nästa lager och upprepa proceduren Du kommer nog få både hallon och chokladmousse över. Detta kan du använda till en liten dessert :)
4. Lägg på sista botten och ställ sedan tårtan kallt några timmar så den hinner sätta sig(gärna till nästa dag). Du kan också frysa in den efter detta moment och ta fram den och bara stryka på smörkräm sedan.
5. Styrk ut lite av smörkrämen väldigt tunnt och ställ in i kylen(detta moment är för att samla upp alla smulor och göra tårtan slät.
6. Ta ut tårtan och strö på ett tjockare lager smörkräm. Spritsa evetuellt lite toppar på tårtan
7. Avsluta med att dekorera med chokladsås, maränger och t.e.x pistachnötter

