BLEYS BAKVERK

Chokladkaka
Min bakning går verkligen i perioder och nu är jag inne i en riktig bakperiod. Har nog att göra med att jag är hemma ovanligt mycket nu och kan passa på att varva plugg med bakning. Stilen på det jag bakar varierar verkligen också. Ett tag var det bara moussetårtor eller franska bakverk som gällde men nu har det mer övergått till traditionellt mormosfika. Den här chokladkakan hittade jag i Tidningen hembakats julspecial från 2009. Minns att det var min allra första baktidning och att jag köpte den precis när jag börjat få upp intresset för bakning. Efter det har jag köpt julupplagan varje år och sparat men den från 2009 är den absolut mest använda.
Kunde dock inte låta bli att addera en chokladgansch med glöggsmak för att göra kakan lite mer julig och fin. Toppade även med pistchnötter. 
Chokladganschen gjorde jag genom att värma 50 g hemgjord glögg, 50 g grädde och 100 g mörk choklad. Tillsatte sedan 20 g smör och rörde ihop till en slät ganache. Sen hällde jag den över en kylskåpskall kaka.