Mandelkaka
50 g smör
50 g socker
1 ägg
15 g mjöl (knappt 0,5 dl)
50 g mandelmjöl (1,5 dl)
-
Bryn smöret. Sätt in i kylen tills det blir mjukt
-
Vispa smöret med sockret
-
Tillsätt ett ägg i taget och vispa i mellan
-
Rör ner torra ingredienserna
-
Häll i form på 18-20 cm
-
Grädda i 175 grader ca 15 min
-
Lägg botten i en reglerbar anslagsring så du kan klämma åt runt tårtan.. Annars kan du lägga tillbaka den i samma form men panacottan kan rinna ner lite utanför kanten på tårtan då.
Yoghurtpannacotta (till två 24 cm tårtor)
1 gelatinblad
150 g vispgrädde
2 msk socker
0,5 tsk vaniljpulver eller 1 vaniljstång
150 g turkisk yoghurt (10%)
-
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
-
koka upp grädden tillsammans med socker. Da från plattan och tillsätt vaniljsocker och urkramat gelatin
-
Rör ner yoghurten
-
Häll ovanpå botten och ställ i frysen
Rabarber-/jordgubbskompott
150 g rabarber
150 g jordgubbar
0,5 dl vatten
150 g strösocker
0,5 tsk vaniljpulver
2 gelatinblad
-
Skala och skiva rabarbern. Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull med vatten och socker. Låt koka upp och sjud sedan i ca 10 min. Dra av från plattan och tillsätt gelatinblad. Häll ett lagom tjockt lager ovanpå pannacottan som nu ska ha stelnat (det blir en del kompott över som du kan använda i frukostyoghurten). Ställ in i frysen.
Hallonbavaroise
200 g hallonpuré+20 g socker
50 g mjölk
65 g socker + 60 g äggula (ca 3 st)
2,5 gelatinblad
250 g grädde
-
Börja med att blötlägga gelatinet i kallt vatten
-
Koka purén+mjölk med den lilla delen socker.
-
Vispa äggulan och den stora delen socker
-
När purén kokar vispa ner äggulevispet och sjud det till 83 grader.
-
Tillsätt gelatinet och sila smeten, kyl sedan ner bavaroisegrunden till ca 30 grader
-
Vispa grädden och vänd sedan ner den i den kalla grunden
Vit chokladglaze
2,6 gelatinblad (4,4 g)
75 g vatten
100 g socker
25 g glukos
100 g kondenserad mjölk
175 g vit choklad
-
Blötlägg gelatin
-
Koka vatten socker och glukos till 103 grader. Häll upp i en bunke och tillsätt kondenserad mjölk.
-
Lägg i urkramat gelatin och mixa med stavmixer
-
Lägg i chokladen och mixa igen. Sila och låt svalna till 33 grader
- Glazea den frysta tårtan (på min instagram finns en sparad story för hur du glazear)



