BLEYS BAKVERK

Messmörskola
Messmör är något jag alltid haft lite svårt för att lägga på frukostmackan men har börjat testat att ha det i bakverk nu och insett att där passar det alldeles perfekt. Det började med att jag skulle ta fram en egen variant på småkaka till Hela Sverige Bakar och kom av slump på messmör som smaksättning när jag kikade runt bland varorna i affären för inspiration. Nu har jag testad igen och denna gång i kola vilket blev en klockren kombo! Har precis också lärt mig att det är bra att tllsätta vinäger eller ättika i kolan för en fin konsistens och en liten touch av syra. Kommer jag fortsätta med i framtiden.
Se till att göra det här receptet för en ny spännande och smak på julkolan.
Messmörskola
25 g smör 
125 g messmör (ca 1 dl)
90 g strösocker(1 dl)
50 g glykos(kan ersättas med motsvarande mäng socker men glykos ger en finare konsistens på kolan och gör att den får svårare att kristalliseras)
150 g vispgrädde(ca 1,5 dl)
0,5 tsk ättiksprit eller 1 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk flingsalt
1. Blanda samman allt förutom flingsalt i en stor kastrull och koka upp under omrörning
2. Koka på svag värme ca en timme(beroende på hur vid kastrull du har) till ca. 122-125 grader. Var noga med att röra ofta. Kolan bränns lätt. Gör gärna kulprov för att se att det blir den konsistens du vill ha.
3. Häll upp i smord form ca 15x15 cm och strö över flingsalt
4. Skär eller klipp i fyrkanter, linda in i smörpapper och förvara kallt