BLEYS BAKVERK

Ettårskalas
För några dagar sedan(3 september) firade jag ett år som anställd på Pöyry. Jag tar ju varje tillfälle jag kan att få baka tårta och den här dagen var inget undantag. Det blev en tårta innehållandes bananbottnar med valnötter och kanel som penslades med en kaffesyrup. Fylld och spacklad med kolasmörkärm, och dekorerad med kolasås och hackade valnötter. Alltså var verkligen en bra kombo måste jag säga. Var i stort sett första gången jag gjorde en tårta i riktig amerikans stil men det kommer verkligen bli fler gånger. Har varit lite skeptisk till den typen av tårtor innan men var både roligare att göra och smakade godare än än jag trott. Glömmer alltid att ta steg-för-steg-bilder utan tar bara på slutresultatet. Men ska bättra mig!
Bottnar
100 gram rumsvarmt smör
180 g socker (ca 2 dl
90 g muscovadosocker (ca 1 dl)
2 ägg
2 mogna bananer
1 tsk vaniljsocker
270 g vetemjöl (ca 4 1/2 dl
2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
2 dl valnötter
1 msk kanel
Lite smör och ströbröd till formen
1. Vispa smör och socker fluffigt.
2. Skiva mer bananerna i skålen och vispa.
3. Tillsätt ägg, grädde och vaniljsocker och vispa till en slät smet.
4. Rör ihop mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i kaksmeten.
5. Krossa valnötterna grovt och vänd ner även dem i smeten.
6. Smörj och bröa en kakform ca 20 cm i diameter, häll i smeten
7. Grädda i 175 grader ca 45 minuter. Känn ofta med en provsticka på kakan
8. Ta ut kakan och låt den svalna
9. Dela kakan i tre delar
Kolasås
50 g glykos
240 g strösocker (2,5 dl)
175 g grädde (1,75 dl)
50 g smör
5 g flingsalt (1 tsk)
Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om
Kolasmörkräm
3 stora äggvitor
240 g socker (2,5 dl)
300 g smör, rumstempererat och skuret i kuber
1,25 dl kolasås
1. Vispa ihop socker och äggvita lite lätt i en rostfri bunke
2. Placera över vattenbad och värm till 65 grader, så sockret har smält(ca 3 min)
3. Vispa sedan marängsmeten kall (ca 5 -10 min)
4. Tillsätt långsamt smöret med en kub i taget. Blir smeten grynig är det bara att fortsätta vispa så brukar den gå ihop.
5. Tillsätt karamellsåsen och vispa till smörkrämen är helt slät
Kaffesyrup
100 g starkt kaffe
60 g socker
Låt kok ihop några minuter och låt seda svalna
Monterin
Pensla bottnarna med kaffesyrup och bred på smörkräm mellan varje botten. Stryk upp smörkrämen runt tårtan och låt stå kallt till smörkrämen stelnat. Häll upp kolasåsen som blev över i en flaska med pip och spritsa ut en kant runt tårtan. Sprita slutligen några små kluttar med smörkräm på toppen och strö över ackade valnötter.